Normal

– Han har reddet mange etter at han døde

Ett år er gått siden Thomas Fevang (26) brått døde. Etter sin død har barbereren fra Stavanger snudd opp ned på mange liv. Arven etter ham har ført til en stille revolusjon i miljøet han tilhørte.

I løpet av året har flere mennesker valgt å snu opp ned på livet. IMI Kirken i Stavanger fikk kort tid etter dødsfallet til Thomas Fevang, mange nye ansikt inn i menigheten.

VIDEO: Barbererens liv og død har påvirket mange mennesker og flere har fått livet snudd opp ned. IMI kirken har forandret seg gjennom bekjentskapet med brødrene Fevang og deres vennekrets. Foto: Anders Fehn/NRK.

Olav K. Ovaa

Olav K. Ovaa.

Foto: Anders Fehn / NRK
Kurt Øverland

Kurt Øverland.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Jeg var veldig glad i Thomas og det var veldig vondt at han gikk bort. Samtidig ga det meg muligheten til å få kjenne på hvor jeg var i livet mitt. Det har snudd helt om på det, sier Olav K. Ovaa.

For ett år siden døde Thomas Fevang brått av hjertestans. Førstebarbereren hos Brødrene Fevangs barberstue i Stavanger sentrum var godt kjent blant folk i byen. 1500 venner, familie og bekjente samlet seg i begravelsen for å ta farvel, og siden hans bortgang har barbereren fortsatt å påvirke liv i Stavanger.

– Har skapt en bevegelse

Etter at broren deres døde har Kjetil Fevang og de to andre brødrene hans invitert med seg mange inn i sorgen. Familien la ikke skjul på at 26-åringen gikk gjennom en tøff periode før han døde, og etter hans død ble det klart at dødsfallet hadde sammenheng med bruk av rusmidler. Det gjorde inntrykk på mange.

– Jeg har levd et liv med rus og kriminalitet i veldig mange år. Jeg var veldig alene og manglet noe i livet mitt. Det har skapt en veldig stor bevegelse blant oss gutter. Han har samlet oss. Jeg hører mer om han i dag enn det har gjorde da han levde. Det er veldig spesielt, sier Kurt Øverland.

Samles i kirken

IMI-kirken, som Fevang-familien var aktiv i, har startet en mannegruppe som møtes en gang i uken. Mange fra miljøet rundt Thomas Fevang har møtt opp.

– Jeg har fått lov å utvikle meg som person og fått lov å bli en del at et større fellesskap. Det har vært veldig godt for meg å få bli med i menigheten han var med i. Det har fått meg og min familie til å ta en runde på hva som er viktig i livet, sier Ovaa.

– Jeg har fått en helt ny mening med livet. Det er det som har skjedd som har ført meg dit jeg er i dag. Det er store forandringer, sier Øverland.

– Kirken har forandret seg

Egil Elling Ellingsen

Pastor i IMI-kirken Egil Elling Ellingsen.

Foto: IMI Kirken

Pastor i IMI Kirken, Egil Elling Ellingsen kjente ikke Thomas Fevang før han døde, men han brukte ikke lang tid på å forstå at Thomas var spesiell og betydde mye for mange.

– Det har vært en prosess i løpet av året. Jeg har blitt kjent med mange nye flotte mennesker. Først brødrene til Thomas Fevang, deretter venner som har kommet inn i kirken, sier Ellingsen.

– Det å møte de menneskene og se hva som har skjedd i livene har gjort så stort inntrykk på meg at jeg tenker at vi som kirke har forandret oss litt fordi vi har fått blitt venner med disse folkene, sier han.

Allerede kort tid etter begravelsen i IMI Kirken, kunne menigheten se en kirke i vekst.

– Jeg har fått nye venner som jeg har blitt veldig glad i. Det har gjort noe med meg å se forandringen i livet deres. Jeg forkynner og tenker annerledes i dag, sier Ellingsen.

Lever ut sorg og savn på Facebook.

ARKIVVIDEO: (29.01.13) Siden brødrene Fevang i Stavanger mistet sin bror har de brukt nettsamfunnet til å kontakte venner og invitere til begravelse. Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

– Det vokser roser i fotsporene hans

Familien var klar over at han gikk igjennom en tung periode, men rusproblemet kjente de ikke til.

– Du kan bli blind når det gjelder de du elsker mest. Du trenger ikke å ruse deg lenge før det kan gå galt. En gang kan være for mye og det var tilfellet for Thomas, sier Kjetil Fevang.

Minnestund for Thomas Fevang

Minnestund for Thomas Fevang utenfor barbersalongen.

Foto: Anders Fehn / NRK

I løpet av året har folk brukt Fevangs facebookside til å uttrykke følelser og prate med han. I dag er siden preget av bilder, gode ord, hjerter og roser. Fevang sin død har preget livet til fjerne og nære. Pastor Ellingsen, beskrev Fevang med to ord i begravelsen. Kjærlighet og liv.

– Det vokser roser i fotsporene til Thomas. Det er fordi vi har sett så mange mennesker forandre retningen i livet sitt. Mange har fått en oppvekker, sier Kjetil Fevang.

Minnemarkering i går

I går kveld samlet folk seg igjen til en markering av Fevangs bortgang. Rundt 80 mennesker møtte opp foran Brødrene Fevangs Barberstue for å hedre minnet til 26-åringen.

– I kveld feirer han. Jeg tror han fryder seg over at så mange mennesker samlet seg utenfor butikken vår for å hedre han, sier Kjetil Fevang.

Han beskriver den avdøde broren sin som en mann med et stort hjerte for andre mennesker.

– Han hadde en veldig unik gave. Hans gave var å tenke på andre framfor seg selv. Han fant fram det beste i oss brødre, venner og familie rundt. Den største gleden en kan ha, er å gjøre andre glad. Thomas sin gave var å gi, det gjør han fremdeles i dag, sier Kjetil Fevang.

Minnestund for Thomas Fevang

VIDEO: Minnestund for Thomas Fevang. Foto: Anders Fehn/NRK.