NRK Meny
Normal

- Bør ha åpent hele døgnet

Politiet i Rogaland mener det interkommunale voldtektsmottaket ved Stavanger legevakt bør være døgnåpent.

Det sier politistasjonssjef Henry Ove Berg.

Hele 75 prosent av voldtektssakene fra 2003 til 2005 skjedde utenfor mottakets åpningstider.

Utvidede åpningstider vil føre til en dobling av driftskostnadene for kommunene. Det bør kommunene stå i, mener Henry Ove Berg.

 

- Politiet ser at voldtektsofre kan komme inn på forskjellige tider på døgnet. Det er viktig for oss at  jentene som er voldtatt får den best mulige hjelpen. Da må vi i politiet stille opp, og helsevesenet må stille opp for å hjelpe de kvinnene som er voldtatt rent fysisk, hjelpe dem psykisk og hjelpe politiet med å få tatt de prøvene som er nødvendige for at vi skal kunne gjøre en god jobb for å finne en eventuell gjerningsmann.

Utenom åpningstid

Antallet voldtektssaker økte med 68 prosent fra 2003 til 2005. Hele 75 prosent av disse skjedde utenom voldtektsmottakets åpningstider. Det er uholdbart når en tenker på hvor stor belastning det medfører voldtektsofrene, mener Berg.

- Enhver som har snakket med jenter som er voldtatt og har vært under vold og tvang vet hvor fælt det er å gå og vente. Vente på å få dusje, vente på undersøkelse. Det blir en ekstra straff for jentene å ikke kunne komme til helsetjenester og få hjelp med en gang, sier  Henry Ove Berg.