NRK Meny
Normal

-Eigersund kommune bryter fastlegeavtalen

Fastlegene i Eigersund skaffer ikke vikarer i ferien. Dette betyr at mange av pasientene som går tomme for medisin må vente til fastlegen er tilbake fra ferie før de får ny resept.

Bryter fastlegeordningen

Det er vanskelig å få resept på A-preparater dersom fastlegen er på ferie. Illustrasjonsfoto

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Dersom en ringer halvparten av fastlegene i Eigersund, får en automatisk telefonsvar med beskjed om at telefonen er stengt på grunn av ferie.

Det er kun fastlege som kan gi ut sterke medisiner som A-preparater. Dersom pasienter går tomme i ferien, må de fleste vente til fastlegen er tilbake fra sin ferie.

– Dette strider mot fastlegeavtalen, sier helsesjef i Stavanger kommune, Egil Bjørløw.

Må ha bedre organisering

Pasientene til fastleger som er på ferie blir overført til legevakten. Ifølge Bjørløw er det ikke godt nok at legevakten overtar ansvaret.

Egil Bjørløw

Egil Bjørløw mener kommunen bryter fastlegeavtalen.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Kommunen har plikt til å organisere seg slik at den har en forsvarlig ordning som iveretar de funksjoner som skal ivaretas, sier han.

Knut Jørgen Orlin er fastlege i Eigersund. Han kan ikke svare på hvilke pasienter som ikke vil få utskrevet resept før fastlegen er tilbake.

– Det blir en vurdering for vakthavende lege. Det er vanskelig for meg å svare på, siden jeg ikke sitter på legevakten for tiden, sier han.

På ferie

Både kommunelegen og sjef for legevakten i Eigersund er på ferie uten stedsfortredere.

– Dette er også feil i forhold til lovverket, sier Bjørløw.