-Avgi urinprøve eller forlat skolen

Elever ved Godalen videregående skole som blir mistenkt for narkotikabruk i skoletiden får ultimatum.

Urinprøve

Godalen videregående skole i Stavanger krever urinprøver fra elever som blir mistenkt for narkotikabruk i skoletida.(Illustrasjonsbilde)

Foto: Thomas Sørensen / NRK

Godalen videregående skole i Stavanger krever urinprøver fra elever som blir mistenkt for narkotikamisbruk i skoletida.

Hvis elevene nekter, blir de vist vekk fra skolen når de skal ha praktiske fag til de godtar å ta urinprøve.

- Vi har verksted med mange maskiner og mye verktøy. Vi har kjøkken med skarpe kniver. Derfor kan vi ikke med viten og vilje si det er greit at en elev går der når vi vet han kan være rusa, det blir helt feil, sier miljøkoordinator Morten Håland ved Godalen videregående skole.

Skolen har hatt store problemer med rusmisbruk, men nå er rusmisbruken blant elevene blitt mindre.

Miljøkoordinator Morten Håland innrømmer ordningen kan være på kant med loven, men mener at krav om urinprøver av elevene ved mistanke om rus har vært, og fortsatt er, et viktige virkemidler for å få bukt med rusproblemet i skolegården.

- Lite gjennomtenkt

Elevorganisasjonen er ikke like sikker på at tiltaket er det beste skolen kunne valgt.

- Vi synes praksisen høres ut til å være på kant med loven, og å være lite gjennomtenkt. Vi forstår at krav om urinprøve gjør at elevene ikke har et reelt alternativ om du vil eller ikke vil avlegge prøve, og da blir ikke dette en frivillig test, sier leder Ingrid Liland.

Preben Isaksen er tidligere elev ved Godalen videregående skole, og sier det til tider var ville tilstander da han gikk der. Han synes kravet om urinprøve er en god praksis.

- Velger du å ikke gå gjennom sikkerhetskontrollen får du ikke bli med flyet. Det samme gjelder her. Er du mistenkt for å bruke rusmidler får du ikke praksis, og det er jo derfor vi er her, sier Isaksen.