NRK Meny
Normal

- Vekk med bommen

Staten må ta regningen for Finnfast-tunnelen, mener Frp's Ketil Solvik-Olsen.

Finnfast
Foto: Statens vegvesen

Den undersjøiske tunnelen Finnfast koster vel en halv milliard kroner, og vil gi Finnøy og Talgje ferjefri fastlandsforbindele.

Finnfast-tunnelen er klar til å bli tatt i bruk i oktober i år.

Men det vil koste 200 kroner hver vei å kjøre gjennom den undersjøiske tunnelen.

Nå lover Fremskrittspartiet at det vil bli gratis å kjøre gjennom Finnfast hvis de kommer i regjering.

Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Ketil Solvik-Olsen (Frp) vil ha vekk alle bompengeringer.

Foto: Privat

- Næringslivet i Finnøy vil få betydelige ekstrakostnader med Finnfast. Og for de som bor på de andre øyene i Finnøy kommune vil dette bli svært dyrt med både ferjeutgifter og bompenger i Finnfast , sier førstekandidat for Fremskrittspartiet i Rogaland ved stortingsvalget, Ketil Solvik-Olsen.

Penger til nye veier

Men skal Fremskrittspartiet i regjering med Høyre, kan det bli svært vanskelig for Frp å nå igjennom med kravet om å fjerne bompengene.

- Skal vi velge mellom å bruke milliarder på veier som allerede er bygd, eller på nye veier, så er min klare oppfatning at pengene må gå til nye veier, sier Høyres førstekandidat i Rogaland, Bent Høie.

Høyre er også i mot bompenger, men Høie sier han heller vil bruke penger på Rogfast som vil gi ferjefri kryssing av Boknafjorden, enn å ta vekk bompengene i Finnfast. Frp håper likevel at det blir slutt på bompenger.

- Alle regjeringsprosjekt handler om å inngå kompromisser. Vi kommer til å kjempe for å få fjernet bompengeringene, så får vi håpe de vi skal samarbeide med har samme oppfatning, sier Solvik-Olsen.

- Tenk dere om

Ordfører i Finnøy, Kjell Nes (Krf), er ikke overbevist om at gratis passering gjennom Finnfast vil føre til et brakvalg for Frp i øykommunen.

- Vi vet at Frp vil satse på veiprosjekter i sentrale strøk, så det er ikke sikkert Finnfast ville blitt bygd med Frp-styre, mener Nes.

Han oppfordrer finnøybuen til å tenke seg om, og ta i betraktning at det er andre politiske saker enn bompenger.

- Frp vil halvere overføringene til jordbruket. For Finnøy vil dette bety 25 millioner kroner mindre i året til landbruksnæringen, noe som tilsvarer det vi skal betale i årlige bomavgifter i Finnfast. Valget blir da om det skal bli værre å bo i Finnøy eller betale bompenger, sier Nes.