– Ungdom har godt av å komme seg ut

I regi av Stavanger Turistforening gikk nærmere 2100 8.-klassinger den 15 kilometer lange fjellturen fra Dale til Gramstad onsdag.

Ungdom på vei ned fra Dalsnuten og til Gramstad
Foto: FREDRICK AAKHUS-ØSTREM / NRK

– Jeg tror absolutt at mange unge i dag har godt av å komme seg ut i frisk luft og oppleve naturen og det å svette litt på ryggen, sier Kristoffer Mæle Thuestad.

Han har ansvaret for gjennomføringen av "Opptur", et nasjonalt, årlig tiltak hvor målet er å få alle 8.-klassingene i landet ut på tur.

Arrangementet er i regi av Den Norske Turistforeningen, og gjennomføres av Turistforeningens medlemsforeninger rundt om i hele landet. Nærmere 80 Opptur-arrangementer ble gjennomført onsdag 6. mai.

Bortimot 2100 elever gikk i dag den drøyt 15 kilometer lange fjellturen. Traseen, som for året er en ny og brattere utgave enn tidligere år, starter på Dale, og går via Dalevann, Skjørestadfjell og Dalsnuten, før turdeltakerne begynner nedstigningen til Gramstad og avslutning på turen. Der venter grilling, leker og underholdning for deltakerne.

Thuestad

Kristoffer Mæle Thuestad vil få ungdommen ut i naturen.

Foto: FREDRICK AAKHUS-ØSTREM / NRK

Slitsomt, men gøy

To av dem som gjennomførte turen sammen, var Ingrid Omdal og Inger Sedberg Aarthun. De er begge elever ved Gosen skole, og var svært fornøyd med turen over fjellet.

– Det var ganske slitsomt, men også veldig gøy. Jeg synes dette er ganske gøy med en sånn dag som dette, for da sitter vi ikke bare inne på skolen hele dagen, noe jeg synes blir kjedelig i lengden, sier Omdal.

Ingrid Omdal og Inger Sedberg Aarthun

Ingrid Omdal og Inger Sedberg Aarthun hadde det moro på tur.

Foto: FREDRICK AAKHUS-ØSTREM / NRK

Aarthun er enig. Hun synes samtidig at turen bidrar til å skape samhold i klassen.

– Jeg synes det gjør miljøet vårt bedre, vi blir bedre kjent og vi snakker sammen undervegs på turen over fjellet, sier hun.

Aarthun mener at det burde være mer fokus på fysisk aktivitet blant dagens unge.

– Mange unge i dag sitter mye mer innendørs enn ungdom gjorde tidligere, så jeg synes egentlig at det burde være mer fokus på det å være ute og få frisk luft, sier hun.

God trening på fjellet

Blant dem som gjennomførte turen onsdag, var det flere motiverte ungdommer. Espen Chapman liker å løpe i fjellet, og benyttet første mulighet til å slå seg løs.

– I starten måtte vi gå sammen i flokk, og det var litt trangt om plassen der vi gikk, men etter det første fjellet fikk vi lov til å fortsette i eget tempo, og da var det bare å løpe i vei, sier Chapman.

Chapman løper til vanlig orientering, og onsdagens tur var en fin økt i så måte.

– Jeg elsker å løpe i skogen og i fjellet, så dette var veldig gøy, sier han.

Ivar Glenna Bodsberg satte stor pris på det å komme seg ut i naturen.
– Jeg har hatt en flott dag sammen med venner. Det var en veldig fin tur, og jeg koste meg veldig undervegs, sier han.

Chapman og Bodsberg

Espen Chapman og Ivar Glenna Bodsberg fikk løpt fra seg på fjelltur.

Foto: FREDRICK AAKHUS-ØSTREM / NRK

– Avgjørende for gjennomføring

Thuestad sier Turistforeningen setter av mye ressurser for å oppnå en så god gjennomføring som overhodet mulig.

– Vi er avhengige av å ha mange frivillige i et slikt arrangement som dette. Det er mye i og rundt arrangementet som skal ivaretas, for eksempel med tanke på sikkerheten. Derfor har vi i år fått med oss tre videregående skoler, hvor hvert skole stiller med én klasse hver.

Totalt bidrar 75 frivillige ungdommer. De hjelper til i løypene, de griller i ankomstområdet og passer på at ungdommen har det bra når de er på tur.

– Vi hadde ikke klart å gjennomføre uten dem, sier Thuestad.

Thuestad ønsker å introdusere elevene for Turistforeningen.

– Vi ønsker at alle ungdomsskoleelever skal få kjennskap til Turistforeningen, gjennom en dag som dette. Vi baserer dagen på at det skal være en naturopplevelse og sosialt samvær. Jeg håper å oppleve fornøyde ungdommer som har hatt en flott tur med nydelig utsikt, og at de får oppleve Turistforeningen og noe av det vi arrangerer av kjekke ting, sier han.

Aktiviteter på Gramstad

Bruskasseklatring var en populær aktivitet da tur-deltakerne kom i mål.

Foto: FREDRICK AAKHUS-ØSTREM / NRK

Han opplever at de fleste som deltar er positivt til arrangementet.

– De aller fleste er positive. Veldig mange elever kommer ofte slitne til mål, men sånn skal det også være. Det er stort sett smil å se på alle ungdommene som kommer hit, sier han, og fortsetter: