Hopp til innhold

- Tenk sikkerhet!

Den erfarne syklisten Helmer Berre vet alt om hva som kan skje hvis en velter på sykkel.

Helmer Berre

Helmer Berre gir gode råd for å komme seg sikkert gjennom Nordsjørittet.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Når 7500 mer og mindre erfarne syklister legger i vei i Norsjørittet lørdag 13.juni kan mye skje - også uhell.

Derfor er rådet til Helmer Berre klinkende klart til alle startende - tenk sikkerhet og vær konsentrert gjennom hele rittet!

Helmer Berre

Til skrekk og advarsel; Velten førte til store skader i ansiktet til Helmer Berre.

Foto: Hafrsfjord Sykkelklubb

For Berre opplevde å bli skikkelig kvestet da han falt i innspurten i DnBNor Cup i mai, og gikk i baklken i 60-70 km/t med ansiktet først.

- Hjelmen og brillene gjør at jeg er på beina igjen allerede nå, sier Berre.

Han ber derfor alle som skal sykle Nordsjørittet om å passe på at hjelmen sitter skikkelig på hodet, og råder også rytterne til å bruke briller, for disse kan også være med å beskytte øynene fra sand og stein som kan komme fykende fra hjulene til syklisten foran.

Motorvei

Helmer Berre ber syklistene være oppmerksomme, og vise tydelig hva de har tenkte å gjøre i en manøver i løpet av Nordsjørittet.

- Alle sykler i samme retning, og da er prinsippet det samme som for motorveien. Hold til høyre, og slipp fram de som sykler fortere til venstre. Skal du forbi noen og må over til høyre, forsikre deg om at ingen kommer i stor fart bak deg før du svinger over, sier Berre.

Han minner også de som har det travelt og skal forbi om å gi tydelig beskjed om at syklistene foran skal holde til høyre.

Helmer Berre tror ikke det vil skje noen massevelt i løpet av Nordsjørittet.

- Deltagerne er delt inn i puljer som starter til ulike tidspunkter. Dermed er det mindre puljer som starter samtidig, sier Berre, som understreker at arrangøren av Nordsjørittet har lagt ned mye arbeid for å øke sikkerheten i årets ritt.

Førstehjelp

- Personer vil stå og vifte med flagg langs løypen der det er lurt å ta det med ro. Det er også plassert ut førstehjelpspersonell langs løypen, sier Berre.

Det er i utforkljøringene der farten blir stor det er størst sjanse for at noe kan skje. Da er det ekstra viktig at syklistene holder sitt spor og kjører jevnt. Helmer Berre mener også sykkelsko med klikkpedal er en fordel, for da blir tyngdepunktet lavere og en får bedre kontroll.

- Men ikke kjøp klikkpedal dagen før rittet, en må også trene på å raskt kunne løse ut sykkelskoen fra pedalen, er rådet fra Berre.

- Med sunt folkevett så skal dette gå bra. Husk at vi skal ha en fin tur der alle skal komme fram i god behold, avslutter Helmer Berre.