- Svensker med på Nokas-ranet

Aktoratets kronvitne mot Metkel Betew kan også ramme medtiltalte Ikmet Kodzadziku.

Den 56 år gamle pølsemakeren fra Oslo gjentok i retten i dag at Metkel Betew rett etter Nokas-ranet innrømmet at han deltok i anslaget mot Norsk Kontantservice.

Ifølge 56-åringen, som er en mangeårig venn av Betew, kom Betew med detaljerte opplysninger om ranet. Han navnga også direkte og indirekte flere andre personer som skulle ha vært med på ranet.

Svenskevits

Blant annet skal Betew - ifølge 56-åringen - ha sagt at to svensker var med på ranslaget.

- Jeg nevnte for Metkel at det ikke var så lurt å være med på et ran når man var blitt stoppet i trafikkontroll. Jeg hadde jo lest om dette i avisene. Han (Betew, red. anm.) harselerte litt med at de var svensker. De var blitt spurt om de ville være med, og Jusuf sa ja. Det var deres eget valg å bli med, sa 56-åringen i retten.

Svensk-albanske Ikmet Kodzadziku og den Nokas-siktede Jusuf Hani var beviselig i Stavanger ranshelgen der de halvannet døgn før ranet ble stanset i en fartskontroll i Stavanger.

Få spor

Kodzadziku ble arrestert i Gøteborg dagen etter ranet, mens Hani fortsatt er på frifot. Kodzadziku har hele tiden nektet for at han har noe med ranet å gjøre og hevder at han og Hani var i Stavanger for å levere et større parti narkotika.

Det er svært få tekniske spor som knytter Kodzadziku til Nokas-ranet. Han er heller ikke knyttet til ranet gjennom forklaringer fra andre tiltalte eller øvrige vitner.

Derfor er 56-åringens forklaring av stor betydning for aktoratet.

Oppbevarte 2 mill.

Men det er først og fremst Metkel Betew som rammes av Oslo-mannens forklaring. Ifølge 56-åringen skal Betew altså ha fortalt ham at han deltok i ranet. Vitnet hevder også at Betew ba ham om å oppbevare deler av Nokas-utbyttet.

56-årigen er dømt for heleri etter at politiet i januar i fjor fant to millioner kroner som stammer fra Nokas i en safe hjemme hos Oslo-mannen. Ifølge pølsemakeren ble pengene levert av en ukjent mann rett etter ranet, og denne mannen skal ha gitt beskjed om at pengene kom fra Betew.

56-åringen hevder at han flere ganger er blitt truet av personer i det kriminelle miljøet til å endre forklaringen sin og til å nekte å møte som vitne i saken.

Derfor ba han om å få avgi sin vitneforklaring i dag uten at Betew var tilstede i salen. Dette fikk han medhold i - slik han også fikk i tingretten.

Betew avviser

Metkel Betew har både i tingretten og i lagmannsretten avvist beskyldningene fra 56-åringen på det sterkeste.

Betews forsvarer, Marius Dietrichson, brukte en stor del av sin utspørring i dag til å svekke 56-åringens troverdighet og til å påpeke det han mener er andre tvilsomme pengetransaksjoner 56-åringen har gjort.