Hopp til innhold

- Må bli 50.000 kroner dyrere

Senterparti-politiker Geir Pollestad vil at de store bilene som bruker mye drivstoff må bli opp mot 50.000 kroner dyrere.

Volvo XC90

Volvo XC90 er en av de verste utslippsbilene, som Geir Pollestad (Sp) mener må bli mye dyrere.

Foto: Tracy Baker / SCANPIX/REUTERS

Video STORBILAVGIFT-300310-RO-154807-SI_RO.mp4

Eksempler på biler som stortingerepresentant Geir Pollestad (Sp) mener må bli mye dyrere er SUV'er som Volvo XC90 og VW Tiguan. Dette er biler som bruker rundt en liter drivstoff per mil, og slipper dermed ut mye CO2.

En Volvo XC90 slipper ut 228 gram CO2 per kilometer, mens en lavutslippsbil slipper ut mindre enn 100 gram CO2 per kilometer.

Den tidligere statssekretæren i Samferdselsdepartementet, Geir Pollestad, vil ikke røre drivstoffavgiftene, men heller justere på engangsavgiften til staten for å gjøre miljøverstinger mye dyrere i innkjøp.

Geir Pollestad

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) vil gå lengre enn regjeringen, og vil kreve høyere avgift for store biler som forurenser mye.

Foto: Eilin Sandsmark / NRK

- Biler som bruker rundt literen på mila, må bli opp i mot 50.000 kroner dyrere å kjøpe. Denne type biler trenger vi ikke, og vi må presse bilprodusentene til å forbedre teknologien for å for ned forbruk og utslipp, sier Pollestad til NRK.no.

Ikke mer til staten

Han mener en statlig ekstraavgift på de store bilene som slipper ut mye CO2 er noe som kan få folk til å velge mer miljøvennlige biler.

Samtidig vil Pollestad redusere engangavgiften til staten på lavutslippsbiler tilsvarende det han vil legge på for de store bilene.

- Denne avgiftendringen skal ikke gi mer penger i statskassen, men gå ut i null for å få en mer miljøvennlig bilpark, sier Pollestad.

Hør debatt mellom Geir Pollestad og nestleder i Rogaland FrP Pål Morten Borgli her