NRK Meny
Normal

- Stavanger må få Kielland-senter

Jostein Soland i Stavanger Næringsforening er på ny kampklar på vegne av Aleksander Kielland. I 1999 ble Soland sitt forslag om å bygge opp igjen Kiellands hus i Stavanger nedstemt. Men nå skal politikerne se på Kielland på nytt.

Alexander Kielland
Foto: NTB arkiv / SCANPIX

Stavanger kommune innrømmer at de har forsømt sin største kjendis, Aleksander Kielland. Derfor har kommunen satt i gang en utredning om saken. Målet er å finne ut hvordan arven etter forfatteren skal ivaretas. Resultatet kan bli et nytt Kielland-senter i sentrum.

- Kielland var den mest leste forfatter i sin tid, og den mest kjente kulturpersonlighet denne byen har forstret. Mens de bygger nasjonalt Garborg-senter på Time, har Bjørnson-festival i Molde og Ibsen-festival i Oslo, så klarer ikke vi å etablere et Kielland-senter i Stavanger. Det bør vi få til i 2008, sier Jostein Soland.

Utredningen om hvordan Aleksander Kielland skal hedres er igang og fredag var det et såkalt dialogmøte. Solands foreslåtte tusenårsgave til byen om å bygge opp igjen Kiellands hus i Byparken fikk ikke politisk flertall i 1999. Men tegningene ligger der fortsatt.

Bygg nytt

- Man må bestemme seg for et sted. Rent dramaturgisk trenger en forfatter et sted eller rom for å plassere han i en virkelighet. Vi må rett og slett bygge nytt og bli enige om et sted, sier Anne Kari Torheim, forfatter og styremedlem i Kielland-forbundet.

Mens noen mener biblioteket på Sølvberget i Stavanger er et naturlig utgangspunkt, vil hun i likhet med Soland ha et senter, sentralt i byen, og helst i Byparken der Kiellands barndomshjem sto. Og litteraturfestivalen Kapittel, som startet med Uke Aleksander, må ta Kiellands navn, mener Torheim.

- Vi kunne kalt det Kielland-festivalen slik man i Molde kaller det Bjørnson-festivalen. Så får man et navn det er mer substans i enn Kapittel, sier Torheim.

Kul forfatter

For ungdommene fra Kiellands gamle skole, Stavanger Katedralskole, er det også viktig at byen gjør noe for Kielland. Et nettside hadde vært noe, sier Anne Kathrine Bergh.

- Jeg tror kanskje vi må gjøre Kielland litt mer hipp og kul, for han er egentlig ganske kul. Men han er ikke så veldig mye vist frem. En nettside med en quiz om Kielland kunne gjort folk litt mer interessert, og vist at han er like aktuell i dag som for lenge siden.

Utredningen om Kielland skal være klar 1. juni. Da blir det opp til politikerne hva som skal skje videre.
: