- Staten oppfordrer til pliktsex

Kjønnsforsker er kritisk til de statlige samlivskursene.

Sex (Illustrasjon)
Foto: lev dolgachov

Må foreldrepar ha sex for å ikke gå i fra hverandre? Det er spørsmålet forsker Wencke Muhleisen stiller etter å ha forsket på et gratis samlivskurs som er blitt tilbudt alle førstegangsforeldre i Norge de siste par årene.

Staten inn på soverommet

Samlivskursene har blitt startet for at færre foreldrepar skal gå fra hverandre. På kursene blir sex presentert som helt nødvendig for at parene skal holde sammen. Dette sitatet er hentet fra kursheftet foreldrene får.

"En god grunn til å komme igang igjen er sex fungerer som smøring for kroppen og forholdet. Det minsker stress og løser opp kroppslige spenninger."

Må ha sex

- Kurset oppfordrer oss til å jobbe med den seksuelle relasjonen fordi en god seksuell relasjon er bra for kontakten mellom foreldrene. Gjensidig tiltrekning har en sentral verdi i å holde et par sammen. Det vil igjen være bra for barnet, sier Muhleisen.

Muhleisen mener informasjonsheftet avviser at et godt parforhold kan bygges kun på et godt vennskap uten seksuell omgang.

Heftet som er gitt ut av barne og ungdomsdirektoratet i 2007, gir foreldrene ideer til hva de kan gjøre for å få sexlivet i gang.

"Ha sex på nye steder. Slå av tv-en. Legg dere tidlig. Legg dere nydusjet og nakne i sengen med nytt sengetøy i et varmt soverom med dempet belysning."

Erotiske scener fra et soverom

- Man blir oppfordret å gjøre en arbeidsinnsats for seksualiteten for parrelasjonen og foreldrerelasjonen. Det er pliktspontanitet knyttet til seksualiteten som vi ofte ikke forbinder med sponatitet og seksualitet.

IKKE BRUK

- Staten oppfordrer foreldre til å gjør en arbeidsinnsats for å få sexlivet til å fungere, mener Muhleisen.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Nyttige kurs

Psykolog Janne Telle ved helsestasjonstjenesten i Stavanger har holdt flere offentlige samlivskurs. Hun var på Arkeologisk museum i Stavanger i går, for å høre på Muhleisens foredrag om de offentlige samlivskursene. Foredraget var en vekker for Telle, og hun er enig i Muhleisens synspunkter.

- Jeg ble litt flau, og tenkte at dette er en tanke jeg ikke har vært bevist.

Men Telle mener samlivskursene er gode og nyttige for foreldrene, og har fått tilbakemelding fra foreldrene at de ønsker seg faste normer og rettesnorer.

- Folk gir tilbakemelding på at de ønsker en norm. De ønsker ikke at vi bare skal sitte og prate om på den ene siden og den andre siden.

Muhleisen er likevel kritisk til at et parforhold uten sex blir sett på son er et parforhold med problemer.

- Kravet om seksualitet blir et problem istedenfor en mulighet.

Er partneren din singel på nettet?