NRK Meny
Normal

- Sjeldent og spennende bygg

Nye Preikestolen fjellhytte tok imot sine første gjester tirsdag.

Stavanger turistforening gjorde det ikke enkelt for seg selv da de skulle bygge ny Preikestolen fjellhytte. Det skulle være miljøvennlig og gli naturlig inn i terrenget. De endte opp med et bygg tegnet av arkitektfirmaet Helen og Hard, som omtrent ikke har en rett vinkel og ikke en spiker i hele bygget.

- Det har vært noen mørke stunder underveis hvor vi blant annet måtte til Østerrike for å regne på om det var mulig å bygge slik vi ville, sier prosjektleder Bernt Krogh.

Planen om å ha jordgulv i restauranten ble forlatt fordi det var for lite erfaring med å ha den type gulv i et bygg.

- Vi i Turistforeningen var bekymret for at det bare skulle bli gjørme. Nå har vi lagt skifergulv istedenfor, sier Krogh.

Preikestolen fjellstue

Utsikten fra restauranten er flott.

Foto: Åse Karin Hansen

- Imponerende

Etter planen skulle hytta vært åpnet i mars i år, men det ble forsinkelser. Først til våren 2009 blir det offisiell åpning, men 18.november kom de første gjestene. De var impobert over bygget.

- Det er et sjeldent og spennende bygg, sier Jens Tengesdal.

- Jeg ble overrasket da jeg hørte at det var Turistforeningen som står bak. Det så mye mer kommersielt ut, sier Trond Ove Utvaag..

- Det passer godt inn i et naturmiljø. Det er et imponerende bygg, sier Per Inge Hansen.

Mat med kjærlighet

På kjøkkenet står kjøkkensjef Trond Helberg sammen med resten av kjøkkenpersonalet og lager mat til gjestene fra StatoilHydro. Øynene er små etter å ha jobbet i hele natt.

- Det ble ikke mange timer søvn, nei, sier Helberg.

- Hva er matfilosofien til fjellstua?

- Det skal lages skikkelig mat. Alt skal lages med kjærlighet og omhu. Vi skal ikke kutte noen hjørner. Vi gjør alt mest mulig vanskelig for oss selv, så får gjesten det bedre.

Preikestolen fjellstue

Kjøkkensjef Frode Helberg sammen med noen av sine medarbeidere på kjøkkenet på Preikestolen fjellhytte.

Foto: Åse Karin Hansen

- Er det kjekt?

- Det er kjekt. Vi har ganske spesiell arbeidsskrivelse ved at vi for eksempel skal sette garn i vatnet her nede. Dette er ikke som å jobbe på restaurant i byen, sier soussjef Olav Hauge.

Koster å bygge

Bygget har en prislapp på vel 30 millioner kroner. Noe er sponset, mens en hel del må Stavanger Turistforening klare selv.

- Jeg tror at det kan bli litt tøft den første vinteren, men så tror jeg at det vil fylles opp med gjester hele året. Vi regner med at hytta skal være med å finansiere driften av de andre hyttene til Turistforeningen, sier daglig leder Hilde Trøen.

- Hva synes du om bygget?

- Jeg synes det ble fryktelig flott. Jeg er veldig stolt. Jeg kunne ikke se for meg hvordan det ble, men det ble finere enn hva jeg hadde trodd.