Vil ha barnehage-reprise på boligmarkedet

Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp), mener regjeringen må bruke barnehageforliket som mal for å få fart på boligutbyggingen.

Pål Morten Borgli

Pål Morten Borgli i Fremskrittspartiet er varaordfører i Sandnes, en kommune der presset er stort på boligmarkedet.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Frp-toppen skryter av måten regjeringen håndterte det manglende barnehagetilbudet på for noen år siden. Nå vil han se den samme handlekraften i forhold til boligbyggingen.

Les også: 1000 studenter står i boligkø

Enormt press

– Det er alene regjeringen og statsministeren sitt ansvar at vi opplever et enormt press på boligmarkedet, sier Borgli.

Norge har opplevd en enorm prisvekst på boliger de siste åra. I tillegg blir det flere steder bygd langt færre boliger enn behovet er.

Bolig

Skyhøye priser kombinert med lav boligbygging har ført til at unge etablerere og studenter har store problemer med å skaffe seg bolig.

Foto: Scanpix

Sitter med nøkkelen

Borgli mener regjeringen sittter med nøkkelen til å løse boligproblemene, en nøkkel han mener regjeringen har brukt tidligere.

– Vi hadde akkurat de samme problemene med barnehageplasser for noen år siden. Den gangen gikk regjeringen ut og sa at de skulle dekke behovet, og la til rette for kommunene slik at de kunne bygge både private og kommunale barnehagar, sier Borgli.

Barnehageforliket ble ingått på Stortinget i 2003. Da ble AP, SV, Frp og SP enige om en avtale om finansiering og styring av barnehagesektoren.

Les også: - Kvalitet i barnehagen har kommet i skyggen

Ansvarlig

– Det går nesten ikke en dag uten at vi hører om boligpriser, boligkø og boligmangel for studenter, unge etablerere og eldre. Det skrives om priser og boliglåndsordninger, men jeg synes snart noen må rette skytset mot dem som er ansvarlig for dette. Problemet er at det produserer langt færre boliger enn behovet tilsier, sier Borgli.

Han mener problemet bare kommer til å øke dersom det ikke igangsettes tiltak.