- Fabrikken skulle vært på Karmøy

Tillitsvalgte i Norsk Hydro mener den nye fabrikken i Qatar skulle vært bygd på Karmøy.

Qatalum-fabrikken, Norsk Hydro

Qatalum-fabrikken til Norsk Hydro vil årlig prodisere 600.000 tonn aluminium.

Foto: Halvor Molland/Norsk Hydro

Norsk Hydro åpner mandag verdens største aluminiumsverk i Qatar. Men dette anlegget burdet vært bygd i Norge, mener tillitsvalgte i selskapet.

- Hvis de politiske rammevilkårene hadde vært til stede kunne Hydro bygd anlegget på Karmøy, sier de konserntillitsvalgte medlemmene i Hydro, Billy Fredagsvik og Sten Roar Martinsen til fagforbundet Industrienergi sin hjemmeside.

Offisiell åpning

Kronprins Haakon, Qatar

Kronprins Haakon ankommer gallamiddagen på La Cigale Hotel i Qatar i forbindelse med det offisielle besøket til Qatar og de Forente Arabiske Emirater 10-15 april. Konsernsjef i Norsk Hydro, Svein Richard Brandtzæg (t.v.), konsernsjef i Qatalum Abdulla Hussain Salatt, dr. Mohammed Saleh Al-Sada.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Mandag formiddag var det kongelig åpning av Qatalum. Emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, og Norges kronprins Haakon markere stod for den offisielle åpningen av Qatalum-fabrikken.

Det nye aluminiumsverket Qatalum i Qatar vil årlig produsere 600.000 tonn aluminium, noe som tilsvarer nesten halvparten av det alle aluminiumsverk i Norge produserer.

Det har kostet over 33 milliarder kroner i bygge aluminiumsverket i Qatar, der Norsk Hydro samarbeider med Qatar Petroleum om den nye fabrikken.

Billigere i Qatar

- Qatar har overskudd av energi og blant de mest konkurransedyktige energiprisene i verden. Det var hovedkriteriet for at vi valgte å bygge anlegget her, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Hydro til Industrienergi.no.

Norsk Hydro har jobbet i fem år for å få bygget aluminiumsverket i Qatar. Mer enn 56.000 personer fra mer enn 200 selskaper har vært involvert i prosjektet.

- Norge har en blodfattig industripolitikk. Det er kun de lave prisene på kraft som skiller Qatar og Norge. Med andre ord kunne et nytt aluminiumsverk i Norge blitt bygd på Karmøy hvis de politiske rammevilkårene hadde vært til stede, mener de to veteranene i Industri Energi.

Svein Richard Brandtzæg. Norsk Hydro

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro før åpningen av Qaralum-fabrikken i Qatar.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix