NRK Meny
Normal

- Planla innbrudd i nye Nokas

Kjell Alrich Schumann og David Toska overvåket det nye Nokas-bygget på Gausel i flere uker før de slo til mot gamle Nokas istedet.

Det hevdet Kjell Alrich Schumann i retten i dag.

Han fortalte at han og Toska i januar 2004 tilbragte mange kvelder ved det nye Nokas-bygget på Gausel i Stavanger, som da ennå ikke var tatt i bruk. Tanken var å plassere hemmelig overvåkningsutstyr i bygget for å samle informasjon til et fremtidig innbrudd.

- Vi fulgte byggeprosessen tett, sa Schumann, som blant annet filmet Nokas-bygget på Gausel innvendig.

Nytt Bryn-brekk

Tellesentralen til Nokas
Foto: Alf Ove Hansen, Hansen, Alf Ove

- Helt i begynnelsen var tanken å plassere utstyr i nye Nokas for å overvåke bygget etter at det var tatt i bruk. Men vi slo det fra oss fordi det viste seg svært vanskelig å få plassert slikt utstyr i bygget, forklarte Schumann, som med sin store kunnskap om overvåkningsutstyr skal ha gjort dette på oppdrag fra David Toska.

- Hvorfor ville Toska ha en slik oversikt over nye Nokas?

- Jeg vet ikke, men personlig tror jeg at han planla et tilsvarende som mot Sparebanken Nor på Bryn, sa Schumann. 

Under dette spektakulære innbruddet gravde Toska seg inn i bankens hvelv.

- Personlig tror jeg han planla å bore et hull og komme inn i hvelvet. Han ville nok ha tak i pengene som senere skulle inn i nye Nokas.

Forandret planen

Men da Kjell Alrich Schumann traff David Toska i Oslo i midten av februar, hadde Toska endret planene. Nå var det det gamle Nokas-bygget på Domkirkeplassen i Stavanger det handlet om. Tellesentralen som skulle være i drift fram til flyttingen til Gausel i mai 2004, var ifølge Toska et mye enklere bytte.

- David fortalte at han hadde fått veldig god informasjon om gamle Nokas. Han hadde blant annet fått informasjon om vinduet og den veldig hemmelige bakgården. Toska hadde fått vite at det befant seg voldsomme summer i et åpent hvelv, fortalte Schumann, som da - i midten av februar - ble spurt om å vare med på anslaget mot gamle Nokas.

- Da hadde vi forandrer fokus. Planene mot nye Nokas ble skrinlagt.

Kjell Alrich Schumann innrømmet likevel at det i mars ble stjålet arbeidstegninger over nye Nokas fra noen arbeidsbrakker på Gausel.