NRK Meny
Normal

- Pårørende holdt igjen på flyet

Gruppen fra Jæren fikk vite hvem den omkomne var da de kom fram til Grønland.

Jærbuer til Grønland

Gruppen av frivillige fra Jæren kom fram til Grønland natt til onsdag.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Gruppen på 14 pårørende og venner av de savnede fra Jæren ble tatt i mot av grønlandsk politi da de kom fram ved totiden natt til onsdag. Politiet informerte samtidig gruppen om hvem den omkomne var.

– Det var flere av dem som var ombord i flyet som er pårørende til den omkomne, sier Arild Høien som er pressetalsmann for de pårørende til NRK.

Omkommen på Grønland identifisert

- Håper å finne noen levende

Pressetalsmannen forteller at det var en tøff situasjon som oppsto fordi resultatet av indentifiseringen av den omkomne ble kjent mens flyet var i lufta på vei fra Sola til Grønland.

–Det var mange journalister som sto og ventet på flyplassen da gruppen fra Jæren kom. Derfor var det viktig å få informert dem som var ombord om indentiteten til den omkomne før de fikk vite det av andre, sier Høien.

–Politiet på Grønland skal bestemme

Høien sier at det i løpet av dagen skal planlegges sammen med politiet på Grønland hva gruppen fra jæren kan bidra med.

Det er politiet på Grønland som skal bestemme. Vi kan bistå i alle ender på grunn av den kompetansen vi har i gruppen som var ombord i flyet. Vi vet ikke hvor de trenger kompetansen og hva slags kompetanse de trenger, sier Høien.

Søndre Strømfjord på Grønland

De frivillige fra Jæren vet foreløpig ikke hvordan de skal hjelpe til letingen etter de to som fortsatt er savnet i området ved Søndre Strømfjord.

Foto: Karsten Schnack / SCANPIX DANMARK

- Vil ikke ha hjelp fra Norge

Politiet har funnet flåte

Tirsdag kom det fram at visepolitimester Morten Nilsen på Grønland ikke ønsket hjelp fra Norge i letingen etter de to som fortsatt er savnet. Politiet på Grønland frykter at det kan skje ulykker når folk som ikke er lokalkjente skal bevege seg ut i det vanskelig terrenget i leiteområdet.

Det er ikke tatt stilling til hvor lenge de frivillige fra Jæren skal oppholde seg på Grønland.

– Vi vil ha folk der så lenge de ønsker å ha folk der oppe, sier Arild Høien.