NRK Meny
Normal

- Noen er uriktig dømt

David Toska hevder at flere av de Nokas-tiltalte ble uriktig dømt i tingretten.

- Det er noen som ble dømt sist gang (i tingretten, red. anm.) som ikke burde blitt dømt. Og det er noen som er dømt for noe de ikke har gjort, sa Toska da aktor startet sin utspørring av hjernen bak Nokas-ranet i formiddag.

Toska vil ikke si hvem han har i tankene, men strakk seg til å innrømme at det gjaldt mer enn en av de tiltalte.

 

- Vil ikke peke ut skyldige

David Toskas argumentasjon er at dersom han peker ut den eller de som er uriktig dømt, vil han indirekte fortelle hvem som er skyldige. Og det vil han ikke.

- Jeg startet dette og fikk med meg folk. Da kan jeg ikke peke ut skyldige etterpå, sa Toska i retten i dag.

Ifølge David Toska er flere personer uriktig dømt ut fra hva slags forhåndskunnskap de hadde og i hvor stor grad de var involvert i planleggingen og selve ranet.

Ifølge Toska var noen mindre involverte enn det dommen i tingretten ga uttrykk for, og noen var også mer involvert enn det tingretten la til grunn.

- Noen var ikke med

David Toska hevdet også i retten i dag at en eller flere er dømt for å ha deltatt på ranet - uten faktisk å ha vært med.

Men Toska ville ikke si om dette er personer som hadde hatt roller som for eksempel vaktmenn, og derfor ikke vært på Domkirkeplassen under selve ranet, eller om det er personer som ikke hadde noe mer ranet å gjøre i det hele tatt.

Også under behandlingen i tingretten sa David Toska at noen ville bli uriktig dømt dersom alle ble dømt etter tiltalen. Og det ble alle de 13 tiltalte.

Noen lyver

Samtidig bekreftet David Toska at noen av de tiltalte lyver. På direkte spørsmål fra aktor Tor Christian Carlsen om de uriktig dømte gjelder alle de som fortsatt nekter for å ha noe med ranet å gjøre, svarte Toska:

- Dette gjelder ikke alle som har erkjent seg ikke skyldige.

Thomas Thendrup, Metkel Betew, Ikmet Kodzadziku og Alf Henrik Christensen nekter for å ha noe som helst med ranet å gjøre.

Ifølge David Toska snakker altså en eller flere av disse usant.