Hopp til innhold

- Nasjonalsangen er utdatert

I morgen vi synge "Ja vi elsker". Men vet du egentlig hva nasjonalsangen handler om?

Nasjonaldag
Foto: Rainer Prang / NRK

Nasjonalsangen er nesten 150 år gammel. 8 vers, men det fleste av oss kan bare det første verset. Noen kan flere, men vanligvis blir ikke mer enn tre vers sunget.

- Jeg tror det er inneholdet i første vers som gjør at sangen har overlevd alle disse årene. For egentig har nasjonalsangen et gammeldags innhold med et total utdatert kvinnesyn, og syn på krig og fred, sier førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap Roger Lockertsen ved Universitetet i Stavanger.

Kriger

Det er Bjørnstjerne Bjørnson som har skrevet teksten. Den sto første gang på trykk i Aftenbladet i 1859. Melodien ble skrevet av fetteren til Bjørnson, Rikard Nordraak. Nasjonalsangen ble første gang sunget på 50 års jubileet til grunnloven i 1864.

- Jeg tror ikke folk vet hva sangen handler om. Men den handler om norske konger, slag og krig. Siste linje i siste vers - "også vi, når det blir krevet, for dets fred slår leir" - handler om å lage en militærleir. Det høres fredelig ut, men er det ikke.

Teksten er skrevet på dansk og handler om norsk historie frem til 1864. Teksten inneholder en rekke språklige bilder. Som for eksempel: "og den saganatt som senker, senker drømme på jord".

- Linjen om saganatt på vår jord betyr at det handler om krig. Men det er samtidig tvetydig, for de fleste krigene foregår på dagen. Jeg tror at det handler om tiden tilbake til Snorre og drømmen om Norge.

Ville ikke passert i dag

Kvinnesynet i nasjonalsangen er også et tema for seg, ifølge Lockertsen. Linjer som "Alt hva fedrene har kjempet, mødrene har grett", og " kvinner selv sto opp og strede som de var menn." ville ikk passert dersom nasjonalsangen hadde blitt skrevet på nytt i dag.

- Teksten har et veldig utdatert kvinnesyn. Det er veldig gammeldags.

- Er det politisk ukorrekt?

- Det kan du godt si. Jeg tror neppe kvinners rolle i historien hadde blitt akseptert fremstilt som dette i dag.

Det er trolig første verset som berger hele nasjonalsangen i dag. Det er stort sett det verset folk kan, og det gir et annet inntrykk enn resten av sangen.

- Det er veldig hjemlig. Det handler om landet ditt, far og mor og de tusen hjem. Det er på en måte en koselig familiær situasjon. Det gir oss helt andre assosiasjoner enn resten av sangen, sier Lockertsen.

Overlever ikke

- Kommer vi til å synge denne sangen 150 år til?

- Nei. Jeg tror vi med sikkerhet kan si at vi ikke kommer å synge Ja vi elsker i 150 år til. Sånne sanger blir utdatert.

- Hva skal vi synge da?

- Nasjonalsangen kan for eksempel diktes om. Ny tekst, men samme melodi er en mulighet.