- Jeg er lei meg for det jeg gjorde

Bjarte Baasland forklarer seg om svindelsiktelsen mot ham i Oslo Tingrett torsdag.

Bjarte Baasland

Bjarte Baasland forklarer seg om svindelsiktelsen mot ham i Oslo Tingrett i dag.

Foto: Aagaard, Rolf M. / Aftenposten

- Jeg erkjenner meg skyldig og vil forklare meg.

Det sa Bjarte Baasland da saken mot ham startet i Oslo Tingrett torsdag morgen.

LES: Baasland får straffen fredag

Torsdag ettermiddag, da rettssdagen gikk mot slutten, la aktor Knut Horn ned påstand om hvor lang straff Bjarte Baasland bør ha. Påstanden var tre år og seks måneder i fengsel.

Saken går som tilståelsesak. Det innebærer at den avvikles i løpet av torsdag og at tidligere biskop Ernst Baaslands sønn får dommen allerede fredag.

Brukte annonseinntekter til spill

Bjarte Baasland forklarte for retten at han begynte å spille sporadisk for mange år siden.

- Dette ble finansiert delvis gjennom egen inntekt og delvis gjennom lån i bank og kredittistitusjoner, sa han.

Spilleaktiviteten økte fra 2001 og utover. På dette tidspunktet økte utgiftene til spilleaktiviteten til henimot 200 000 kroner i løpet av et år.

Bjarte Baasland forklarte at han startet den såkalte Valgavisen i 2004. Til avisen solgte han annonser for tilsammen 1,2 millioner kroner. Blant annet kjøpte kommunaldepartementet en annonse i Valgavisen for 300 000 kroner.

I 2004 hadde Bjarte Baasland skaffet seg en gjeld på rundt fire millioner kroner og han var uten fast inntekt. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Knut Horn

Knut Horn er aktor i saken mot Bjarte Baasland.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Halvparten av annonsepengene fikk Baasland på forskudd allerede i februar i valgåret 2005. Disse pengene ble brukt til å betale gjeld. En del av annonsekronene ble også brukt til spill, forklarte Baasland.

I september betalte annonsørene inn resten av annonsepengene til Valgavisen. Disse gikk også inn på Baaslands private konto.

- Lånte 20 millioner før IT-prosjektet ble lansert

Samtidig som de siste annonsekronene kom inn på kontoen dro Baasland til Berlin. Her forklarte han for retten at han bodde privat det første halve året.

I januar 2006 gikk et spill inn med 1,1 millioner kroner i gevinst. Disse pengene gikk delvis til livsopphold og delvis til å betale tilbake lån fra moren Bodhild Baasland.

Bispesønnen må trolig vitne når saken mot moren Bodhild Baasland kommer opp for retten, ifølge tingrettsdommer Carl-Hugo Lund i Oslo tingrett.

Fram mot sommeren det samme året fikk Bjarte Baasland flere millioner kroner fra moren. Han forklarte at hun ikke sa hvor pengene kom fra, men at han etterhverte forsto at de kom fra Selvaag-arvingen Cecilie Nustad. På dette tidspunktet hadde Bjarte aldri lansert eller brakt på bane det omtalte IT-prosjektet.

LES: Siktelsen av Bodhild Baasland klar

LES: Grovt bedrageri av 5,5 millioner

Dette var et prosjekt som skal ha blitt brukt for å begrunne låneopptak.

Det var først 12.mars 2007 at Bjarte første gang sa at det var investeringer som var årsaken til behovet for penger. På det tidspunktet hadde han allerede mottatt rundt 20 millioner kroner.

Da han ba om et nytt lån på 5,8 millioner kroner ba Nustad om å få vite hva pengene skulle brukes til. Da sendte Baasland en epost der han diktet opp en norsk grunder som ville ha ham med på et IT-prosjekt. Denne investoren var også husverten hans, fortalte han i eposten.

Han fikk lånet på 5,8 millioner kroner. To måneder seinere, i mai 2007, fikk han et nytt lån på 2,7 millioner kroner. Dette var det siste lånet fra Cecilie Nustad og det totale lånebeløpet fra henne var på det tidspunktet kommet opp i 26,6 millioner kroner.

- Levde på luksushotell

I januar 2006 flyttet han inn på hotell. Fra februar 2006 til juni 2007 bodde Bjarte Baasland på hotell i Berlin. Så gikk turen videre til Praha der han flyttet inn på det luksuriøse Hilton-hotellet i den tjekkiske hovedstaden.

Bjarte Baasland fortalte at han pengene han fikk gikk fra en DNB-konto til en nettkonto. Derfra ble de brukt til å betale for spill. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hege Birkeland Ersdal

Hege Birkeland Ersdal er forsvarer for Bjarte Baasland under rettssaken i Oslo Tingrett.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Han fikk etterhvert en egen rådgiver i et spillselskap. I mindre aktive perioder fikk han tilbud om bonuser og reiser.

- Jeg er ikke spillegal, men spilleavhengig. Jeg har fått behandling for dette siden januar, sa Bjarte Baasland i Oslo Tingrett.

Bjarte Baasland sa i sin forklaring for Oslo Tingrett at han var lei seg for alle problemene virksomheten hans skapte, spesielt i forhold til familien og kreditorene.

Bedrageri og underslag

Bjarte Baasland er siktet for to forhold: For å ha bedratt Selvaag-arvingen Cecilie Nustad for 26,6 millioner kroner. Beløpet var et lån som ble formidlet til ham via moren Bodhild Baasland, og lånet ble misligholdt. Pengene ble spilt bort på internett.

Det andre tiltalepunktet gjelder underslag av annonsepenger, i alt 950.000 kroner fra Valgavisen. Bjarte Baasland drev denne avisen som reell daglig leder og styreleder i en periode i 2005. Blant Valgavisens kunder i denne perioden var flere større politiske partier samt LO og ett departement.

Tiltalen går ut på at han forledet flere av kundene til å betale til sin personlige konto til sammen 950.000 kroner for annonser i Valgavisen.

LES:Baasland-saken er utsatt

Tilståelsessaken mot Bjarte Baasland skulle vært avviklet i juni i år, men han var da for syk til å forklare seg, og saken ble utsatt.