Hopp til innhold

- Kunne ikke skjedd i Norge

Det norske ransmiljøet er inne i et generasjonsskifte, sier forfatteren Stein Morten Lier.

Ran av pengetransportsentral i Västberga utenfor Stockholm

Forfatteren Stein Morten Lier at det norske ransmiljøet ikke kunne gjennomført et ran som det som skjedde i Sverige onsdag morgen.

Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

–Det er liten tvil om at ranet i Sverige onsdag morgen har likhetspunkter med Nokas-ranet i Stavanger for fem år siden.

Det sier forfatteren Stein Morten Lier som for tre år siden ga ut dokumentarthrillen "Illusjonen som brast" om ranet i Stavanger i 2004. Lier har i flere år arbeidet med rasmiljøene i Norge og Sverige.

- Hvis du ser på det spektakulære i utførelsen og dette at man prøver å avlede politiet. Man hadde passert en bag som man hadde skrevet bombe på ved politihelikopteret for å hindre det å ta av. På samme måte satte man en lastebil i fyr utenfor politikammeret i Stavanger.

LES:Slik satte de politiet ut av spill

LES: Ranshelikopteret er funnet

- Større og sterkere ransmiljø i Sverige

–Det viktigste skillet mellom dagens ran i Sverige og Nokas-ranet er at man kommer med helikopter, tar pengene og stikker av, mens i Nokas-ranet var planen å ha såpass mye ildkraft og såpass mye våpen at man holde politiet unna, sier Lier.

Lier mener det i dag er svært stor forskjell på ransmiljøene i Sverige og Norge.

- Det er jo slik at Sverige har vært plaget med denne typen ran i mye større utstrekning enn vi har i Norge. Det finnes et mye større ransmiljø, mange miljøer egentlig. I Norge er dette miljøet mye mindre og det ble jo mer eller mindre sprengt etter Nokas-ranet og etterforskningen og rettssaken i Stavanger.

Forfatteren mener at ranet som skjedde i Sverige onsdag morgen ikke kunne skjedd i Norge. I alle fall ikke med norske aktører.

- Det er ingen tvil om at politiets etterforskning etter Nokas-ranet knakk ryggraden på det norske miljøet. Man fikk satt de fleste bak lås og slå. Det man ser i Norge nå er at det kommer en ny generasjon som prøver seg med å trene på bensinstasjoner og butikker, men det er ikke mer enn det. Hvis dette skulle skje i Norge, måtte det være et utenlandsk miljø som slo til, mener Lier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jusuf Hani og Ikmet Kodzadziku

Under Nokas-ranet deltok flere aktører fra det svenske ransmiljøet, blant andre Jusuf Hani og Ikmet Kodzadziku.

Foto: Politiet

- Kan se helikopter-ran i fremtiden

Selv om Lier mener at norske ransmiljøer i dag ikke har styrke til å gjennomføre slike ran som det vi så i Stockholm i morges, mener han vi kan komme til å oppleve lignende anslag også her i landet.

- Det er klart at selv om ransmiljøet ligger nede nå, så vil det jo garantert på et eller tidspunkt ta seg opp igjen. Det er liten tvil om at det vil skje nye ran i Norge også. De lærer jo av hverandre og hvis de nå har hatt suksess med å bruke helikopter og denne metoden her, så er det jo ikke noe tvil om at det kan komme til å skje i Norge og. vi har jo bare et politihelikopter i Norge, og det er jo ikke så vanskelig å sette det ut av spill, mener Stein Morten Lier.

Godt planlagt

Etterforskningsleder Ernst K. Rossebø har siden 2004 arbeidet med oppklaringen av NOKAS-ranet . Han registrerer med interesse at ranerne i Stockholm tilsynelatende også satte svensk politis helikopter ut av spill før de begikk ranet.

Også i Stavanger forsøkte ranerne å hindre politiets utrykning da alarmen gikk. Dette ranet må ha blitt begått av personer med god kompetanse. Det er tydelig at de har brukt god tid på planlegging, trolig har de vært på spaning kanskje også trent på gjennomføringen, sier Rossebø til NTB.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiinspektør Ernst K. Rossebø

Politiinspektør Ernst K. Rossebø

Foto: Erik Waage / NRK

Blant medlemmene på ranslaget som slo til mot NOKAS var det også personer med bakgrunn fra svensk organisert kriminalitet. Rossebø vil ikke spekulere på hvilket kriminelt miljø i Sverige som har ressurser og kompetanse til å gjennomføre et slikt ran som vekket befolkningen i Stockholm onsdag.

–Jeg kan uttale meg generelt om hvordan ranet ser ut til å ha blitt gjennomført, men det er helt umulig for meg å si noe om hvem som kan ha begått det, sier etterforskningslederen.

- Pengene er sikrere i Norge

Nokasranet førte til at banker og finansinstitusjoner i norge ble langt flinkere til å sikre pengene sine. Lier mener at det samme ikke har skjedd i Sverige.

- Den siste tiden har det faktisk vært lettere å komme til pengene i Sverige. Det er nok en av årsakene til at disse bandene som kommer til Norge også velger lettere tilgang til pengene. De reiser heller på plyndringstokter til butikker og hoteller og private hjem i steden, sier Lier.