NRK Meny
Normal

- Kle deg i rosa!

Norgesmesteren i terrengsykling har havnet i kleskluss med sponsoren sin.

Byberg nærmer seg toppen

Lene Byberg har fått beskjed om å kle seg i rosa på sykkelsetet.

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Norgesmester Lene Byberg (25) blir pålagt av arbeidsgiveren sin å bryte UCI-reglene for å markedsføre profflagets sponsor.

I kraft av NM-tittelen hun vant i fjor sommer, skal sandnesjenta stille til start i sin norske mesterskapstrøye i terrengsykkelverdenscupen, ifølge reglene til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Bøtelegges for norsk drakt

Men det amerikanske profflaget Specialized vil det annerledes. Selv synes jeg det ville vært kjekt å vise fram den norske mesterskapsdrakten, men ledelsen ønsker at jeg bruker lagets nye, rosa trøye i stedet, sier Byberg til NTB. Dermed blir den norske terrengsykkelmesteren bøtelagt hver gang hun starter verdenscupritt i ureglementert antrekk. Bøtene betaler laget, og det med glede. For sponsoren betyr det langt mer at jeg sykler i deres farger og design. Men det er jeg som får tyn hver gang UCI oppdager regelbruddet.

Eneste jente

Den sjokkrosa drakten er spesialdesignet og har Lene Byberg som eneste bruker i terrengsykkelsirkuset. Giganten Specialized har 25-åringen som eneste kvinnelige utøver i fabrikklaget.
Under verdenscupåpningen i Belgia søndag måtte den norske proffen ta med seg et sett med den norske mesterbekledningen på baklommen til start i tilfelle UCI ville true henne med startnekt. Skjer det, er det bare å skifte om. Jeg har fått en kasse med rosa drakter og en kasse med mesterskapstrøyer, så jeg har nok å ta av.

Rosa debut

Hun syklet med rosa i Belgia. Jeg dekket meg til før start og latet som ingenting. Men noen euro i bot får vi garantert, forteller Lene Byberg. Den norske mesterskapsdrakten er lik for terreng- som for landeveissyklister.

Håkon Austad er mester og innehar mennenes versjon i terrengsykling. Samtlige nasjoner har egne mestertrøyer. I tillegg sykler den regjerende verdensmesteren i såkalt regnbuetrøye. Den norske landslagsdrakten benytter proffene kun i OL-, VM- og EM-sammenheng. Alle grenene under UCI har strenge kleskoder å forholde seg til. (©NTB)