NRK Meny
Normal

- Kamuflert ansettelse

Byggebransjen tjener gode penger på å registrere polakker som enkeltmannsforetak og ikke som vanlige ansatte.

Liste med enkeltmannsforetak
Foto: Erik Waage / NRK

Hittil i år har Brønnøysundregisteret registrert nær 23 000 nye enkeltmannsforetak.
Byggebransjen har funnet smutthull i loven for slippe unna skatt og å gi polakkene lavere lønn. 

Per Rune Henriksen, Arbeiderpartiets talsmann i arbeidsinnvandringssaker  sier at norske oppdragsgivere bruker enkeltmannsforetak som skalkeskjul for å gi polakkene lavere lønn og slippe unna skatt.

- De som organiserer denne virksomheten driver kriminell virksomhet, etter min mening.

Arbeidstilsynet på vei inn på en byggeplass
Foto: Erik Waage / NRK

- Kamuflert ansettelse 

Når polakkene blir registrert som enkeltmannsforetak slipper arbeidsgiver å betale arbeidsgiveravgift, sykepenger og forsikringer. De slipper også unna loven om tarifflønn. Men Henriksen mener dette er fordekte ansettelsesforhold.

- Dette er kamuflerte ansettelsesforhold. De mottar sine ordre fra en arbeidsgiver, de mottar arbeidsklær, verktøy, utstyr og oppdrag. Alt sammen blir formidlet gjennom en arbeidsgiver  som står formelt oppført som oppdragsgiver. Realiteten er at de er ansatte, sier Henriksen.

- Tror de er ansatt

Mange polakker vet ikke engang at de er registrert som selvstendig næringsdrivende.

- Det er det verste. Vi har fått rapportert tilfeller hvor folk tror de skriver under på en ansettelseskontrakt. Et papir på norsk som de ikke forstår. Så skriver de under på det og så viser det seg at dette er en registrering til Bedriftsregisteret i Brønnøysund, sier Henriksen.  

Vil tette smutthull 

Torleif Nordbø
Foto: Erik Waage / NRK

Ved en kontroll Arbeidstilsynet gjennomførte ved det haugesundseide selskapet Genfer Lloyd fant de 40 enkeltmannsforetak på en enkelt byggeplass. Det er bare ett eksempel i en bransje hvor dette brer om seg i rekordfart, mener Fellesforbundet. Nå vil de sette en stopper for virksomheten. 

- Jo fortere vi kan stoppe det, jo bedre er det. Men vi må ha hjelp av politikerne våre til å gjøre om loven. Det er smutthull i loven nå. De må vi tette igjen fortest mulig, sier avdelingsleder i Fellesforbundet i Rogaland, Torleif Nordbø.  

Bil med Genfer Lloyds logo
Foto: Erik Waage / NRK

- Opptrer lovlig 

Ole Henrik Nesheim, som er eneeier av Genfer Lloyd, sier at selskapet opptrer fullt lovlig og har et kvalitetssystem som sørger for full åpenhet til alle myndigheter,  både norske og polske.