NRK Meny
Normal

- Jeg trakk meg fra ranslaget

Metkel Betew hevder at han trakk seg fra David Toskas ranslag en uke før Nokas-ranet fordi han ikke stolte på de andre ranerne.

Metkel Betew
Foto: Frode Merkesvik / NRK

Det sa Metkel Betew da han startet sin forklaring i lagmannsretten i dag.

28-åringen er knyttet til Nokas-ranet gjennom forklaringer fra andre tiltalte og gjennom flere DNA-funn, men Betew står fast ved at han var i Oslo da ranet skjedde.

- Jeg har ikke vært med på dette ranet, understreket Betew.

Men for første gang innrømmet den tidligere ransdømte 28-åringen at han egentlig skulle deltatt i anslaget mot Nokas den 5. april 2004.

Med fra januar

Allerede i januar ble han innviet i David Toskas ransplaner, da Toska viste ham vinduet inn i tellesentralen, og gjennom de meste månedene deltok han i planleggingen. Blant annet skaffet han skuddsikre vester til ranerne, og han visste når ranet skulle skje.

- Jeg skulle være med inn i banken, forklarte Betew.

Men da han dro på et av sine mange besøk til Toska i Smeaheia helgen før ranet, fikk han kalde føtter og trakk seg - ifølge forklaringen han nå gir i lagmannsretten.

Han var skeptisk til mange sider ved Toskas opplegg, blant annet at Toskas leilighet i Smeaheia skulle være base før og etter ranet.

- Det var jeg imot. Jeg hadde bodd der over lang tid, og vitner kan ha sett meg gå ut og inn av huset mange ganger, forklarte Betew.

I tillegg hevder han at han stillte seg tvilende til Toskas mannskap:

Stolte ikke på ranslaget

- Jeg hadde ikke oversikt over hele ranslaget, men kjente til flere av dem som skulle være med, og mange av dem stolte jeg ikke på. David gikk god for dem, men når man skal gjøre sånne ting, er man avhengig at man stoler på hverandre, sa Betew.

I tillegg følte han at planleggingen skjedde litt raskt.

- Derfor trakk jeg meg siste helgen i mars, hevdet Metkel Betew.

- Hva var det med enkelte av de andre personene som gjorde at du ikke stolte på dem? spurte aktor Arild Dommersnes.

- Jeg fryktet at de skulle snakke til politiet eller andre dersom de ble tatt, svarte Betew.

- Men hvis Toska hadde valgt en annen base, og hvis ranslaget hadde vært mer pålitelig, så hadde du blitt med? spurte aktor.

- Ja.

Metkel Betew innrømmet at han har forandret forklaring siden tingretten.

- Hva består forskjellen i? spurte aktor.

- At jeg var med hele veien fram til den siste helgen i mars, men trakk meg, sa Betew, som forklarte at han løy i tingretten av frykt for at retten ikke skulle tro den forklaringen han nå gir. 

 - Jeg følte jeg ikke ville bli trodd hvis jeg sa det slik det var.

DNA på drapsvåpen

Politiet har funnet mange DNA-spor som knytter Metkel Betew til Nokas-ranet: På toalettet i dekkleiligheten i Nedre Dalgate, på en sovepose i den utbrente lastebilen utenfor politihuset, og på våpen og utstyr som ble funnet ved båten "Gamle Henningsvær" i Drammen. Ikke minst er det funnet Betews DNA på AG3-geværet som drepte Arne Sigve Klungland.

De fleste DNA-funnen forklarer Betew med at han deltok aktivt i forberedelsene og at han derfor hadde befatning med mye av utstyret før ranet. Men drapsvåpenet hadde han problemer med:

- Akkurat det her jeg tenkt mye på. Jeg vet jeg har tatt i mye utstyr, men kan ikke huske at jeg har tatt i noe AG3, sa Betew, som antydet at DNA kan ha smittet over fra annet utstyr.

- Var i Oslo

To av de medtiltalte - Ridvan Halimi og Johnny Thendrup - har forklart at tre personer trakk seg da ranslaget var samlet i Smeaheia kvelden før ranet. Men det er altså ikke denne "fribilletten" som Metkel Betew gjør krav på i sin nye forklaring.

Han forklarer at han søndag en uke før ranet reiste med toget fra Sandnes til Oslo sammen med David Toskas samboer og deres nyfødte barn. Han skal ha bodd sammen med mor og barn i Toskas leilighet, før en kronisk magesykdom blusset opp og han flyttet inn hos en navngitt kamerat i stedet.

Og denne delen av forklaringen er den samme som han ga i tingretten: Metkel Betew står fast ved at han var hos en navngitt kamerat i Oslo da ranet skjedde.

Selv om Betew hevder at han kjenner de fleste detaljene om Toska og hans ranslag, ønsker han ikke å navngi andre i saken.

- Jeg er ikke en som sladrer, sa Betew.