NRK Meny
Normal

- Ingebrigtsen er en modig mann

Aktor roste Nokas-tiltalte Thomas Oscar Ingebrigtsen da prosedyrene startet i ettermiddag.

- Thomas Oscar Ingebrigtsen er en modig mann, sa aktor Arild Dommersnes da påtalemyndigheten startet sin prosedyre i Nokas-ankesaken i dag.

Dommersnes mente Ingebrigtsen er den eneste som har tatt konsekvensene av det han har vært med på gjennom å vise  oppriktig anger og vilje til å oppklare Nokas-ranet.

- Han har gjort det alle som har deltatt i en slik handling, burde gjøre, sa Dommersnes.

Endret forklaring

27 år gamle Thomas Oscar Ingebrigtsen er ikke tiltalt for selve Nokas-ranet, men for å ha hjulpet ranerne. Da saken gikk i tingretten, innrømmet Ingebrigtsen at han hadde hyppig kontakt med David Toska før ranet, men hevdet at han ikke kjente til Toskas ransplaner.

Ingebrigtsen ble likevel dømt til fire års fengsel for medvirkning til ranet.

Men i sommer - før ankesaken startet - gikk Ingebrigtsen i nye politiavhør der han innrømmet at han var fullt klar over hva Toska planla, og at han til en viss grad deltok i ransplanleggingen.

- Han er den eneste av de tiltalte som fullt ut har lagt alle kortene på bordet, mente aktor Dommersnes.

Pekte ut ranere

Samtidig pekte Ingebrigtsen ut flere av de tiltalte som på det tidspunktet ikke hadde innrømmet at de deltok i ranet; blant andre Kjell Alrich Schumann, Ridvan Halimi, Thomas Thendrup og Metkel Betew. Han knyttet også to nå avdøde menn til ranet og ransplanleggingen.

Schumann og Halimi innrømmet skyld etter Ingebrigtsens forklaringer.

Samtidig er Ingebrigtsens forklaringer svært viktige i aktoratets saker mot Betew og Thendrup, som fortsatt nekter skyld.

Arild Dommersnes gikk også i rette med de av forsvarerne som mener at Ingebrigtsen bare "slenger ut navn":

- Ingen innvendinger

- Det er ikke kommet noen viktige innvendinger mot det Ingebrigtsen har forklart, påpekte Dommersnes.

I forhold til det han sa i tingretten, har Thomas Oscar Ingebrigtsen i lagretten gitt seg selv en alvorligere og mer sentral rolle i Nokas-planleggingen.

Samtidig er det liten tvil om at de nye forklaringene blir høyt verdsatt av påtalemyndigheten, og at det bør tale til 27-åringens fordel når lagretten om noen uker skal avgjøre hvor mange års fengsel Thomas Ingebrigtsen skal ha.