NRK Meny
Normal

- Informant fortalte om Nokas

David Toska fikk informasjon om Nokas fra en kilde. Det bekreftet han i retten i dag.

David Aleksander Toska
Foto: NRK

Denne informasjonskilden fortalte Toska om hvordan pengene ble oppbevart i tellesentralen, at det fantes en bakgård i Nokas-bygget - og det var et vindu fra bakgården og inn i tellesentralen.

- Jeg spurte denne informasjonskilden, som jeg ikke vil navngi, om hvordan vinduene så ut. Han sa det så ut som vanlige vinduer, men at han ikke kunne vite sikkert.

 

Det sa David Toska da han startet sin forklaring i ettermiddag.

- Penger i klesskap

Dette er første gang David Toska innrømmer at han fikk opplysninger om Nokas fra en "kjentmann". I tingretten fortalte han at han på egenhånd, og nærmest ved en tilfeldighet, oppdaget tellesentralen.

Men nå bekrefter Toska antydningene fra flere av de andre tiltalte: At han hadde en informant.

- Det var ikke tilfeldig at jeg fant Nokas. Jeg hadde fått informasjon. Jeg ble blant annet fortalt at pengene ble oppbevart i noe som liknet klesskap, fortalte Toska.

David Toska innledet sin forklaring med å understreke at han aldri hadde vurdert Nokas som et ransmål før på nyåret 2004.

- Den første uken av januar fant jeg vinduet i Nokas-bakgården. Alt som har skjedd før dette, har ikke vært noen form for planlegging eller forberedelser av Nokas-ranet, sa Toska, som altså hadde fått tips om Nokas fra en hemmelig informant.

Men det var først da han oppdaget at det fantes en dør gjennom Handelens Hus og inn i Nokas-bakgården at Nokas ble et aktuelt ransobjekt. 

Spanet på nye Nokas

Toska innrømmet også at han hadde andre rans- og innbruddsobjekter i tankene, blant annet en tellesentral på Mariero i Stavanger, som ble nedlagt i januar 2004.

Fra desember 2003 fulgte han også byggeprosessen av det nye Nokas-bygget på Gausel i Stavanger, slik Kjell Alrich Schumann sa i sin forklaring.

Her ville Toska forberede et spektakulært innbrudd.

- Tanken var å bore ferdige luker inn i hvelvene mens byggingen pågikk, sa Toska.

Disse lukene skulle han tette igjen og male over slik at han kunne åpne dem igjen når bygget var i bruk og pengene på plass.

Stjal arbeidstegninger

Interessen for nye Nokas varte for øvrig en god stund ut i 2004, for Toska innrømmet at det var han som stjal tegninger av den nye tellesentralen fra byggeplassen i mars 2004.

- Jeg gjorde et innbrudd i arbeidsbrakkene i mars og stjal tegningene, sa Toska.

Den selverklærte hjernen bak Nokas-ranet fortalte også at den opprinnelige planen var et "lite" ran med bare en håndfull ranere som skulle få plass i en bil.

- Vi skulle ligge tre-fire stykker i bakgården, og når vi så pengene komme, skulle vi knuse vinduet og gå inn. Så skulle vi varsle en utenfor som kom med en bil for å hente oss. Det skulle være en tre-minutters-greie, sa Toska.

David Toska avsluttet sin frie forklaring klokken 15.00 onsdag med å si:

- Dette ble litt rotete. Skal vi ta det en gang til?

Nå tar Nokas-retten pause fram til mandag, da aktoratet skal eksaminere Nokas-hovedmannen. Og han etterlot en rekke ubesvarte spørsmål i dag.