- Hjelpeapparatet har sviktet totalt

Forsvareren til 26-åringen som er tiltalt i mishandlingssaken kritiserer Stavanger kommune for behandlingen av flere av de tiltalte.

Atle Helljesen

26-åringens forsvarer Atle Helljesen avviser at klienten hans bør dømmes til ni år i fengsel slik aktor i mishandlingssaken, Arvid Malde, gikk inn for i sin prosedyre i Stavanger Tingrett tirsdag.

Foto: Erik Waage / NRK

26-åringens forsvarer Atle Helljesen avviser at klienten hans bør dømmes til ni år i fengsel slik aktor i mishandlingssaken, Arvid Malde, gikk inn for i sin prosedyre i Stavanger Tingrett tirsdag.

– Det synes jeg er veldig drøyt. Det er en dobling av det som har vært straffenivået fram til nå for legemsbeskadligelse med døden til følge, sier Helljesen til NRK.

Les også: – 26-åringen bør få ni år for tortur

Les også: - De tiltalte er strafferettslig tilregnelige

– Kan dømmes for legemsbeskadigelse

Forsvareren la ned påstand om frifinnelse, subsidiært at 26-åringen blir behandlet på mildeste måte. Han mener straffenivået bør ligge på fengsel i halvparten så lang tid som aktors påstand.

– Min klient har erkjent straffskyld for skadeforvoldelse, men ikke med døden til følge. Derfor påsto jeg frifinnelse for det, sier han.

Helljesen mener påstanden om frifinnelse er realistisk i forhold til det klienten hans er tiltalt for. Han mener likevel at 26-åringen skal dømmes for legemsbeskadigelse.

Jonny Andre Risvik

Atle Helljesen mener at hans klient ikke fortjener å bli stemplet som hovedmann bak mishandlingen som førte til at Jonny Risvik (bildet) døde i august i fjor.

Foto: Privat

– Ingen hovedmann

Forsvareren reagerer på at 26-åringen er utpekt som hovedmannen bak mishandlingen som førte til at 28 år gamle Jonny Risvik døde i august i fjor.

– Her er det et sammentreff av uheldige omstendigheter som førte til det ulykksalige forløpet i forhold til Risvik. Det er fire personer som har sterkt involvert i dette, sier Helljesen.

Les også: - Tvang burde vært vurdert

Les også: – Det mest spesielle tilfellet jeg har sett

– Tung sak å jobbe med

Den erfarne advokaten har opplevet mishandlingssaken som en tung sak å arbeide med.

– Det er jo først og fremst forholdet som Risvik har vært utsatt for, men også de personene dette gjelder, og se hva de har vært gjennom i livet og hvilke forutsetninger de har hatt, sier Helljesen.

Han viser til at hans klient nylig ble kastet ut av en kommunal leilighet fordi han ikke betalte husleien og ikke gjorde reint i leiligheten.

– Nå vil man bruke ekstrem tvang

– Hva forventet kommunen da, at det skulle gå så mye bedre et annet sted? På denne bakgrunnen, og med andre personer som kommer til, så utvikler det seg dessverre et system der de skal hevde seg overfor Risvik, og det kommer helt ut av kontroll, sier Helljesen.

Les også: 25-åringen var sett på som farlig

Forsvareren mener at det offentlige hjelpeapparet har sviktet totalt i forbindelse med det som skjedde i leiligheten i Kampensgate i fjor sommer.

– Man skylder på at man ikke kan utøve tvang. Man har lenge ment at min klient ikke levde under verdige forhold. En annen bodde i et bofellesskap hvor man ikke kunne bruke midler for å holde ham der, til tross for at mente det var uheldig at han var der han var. Man bruker ikke tvang på dette tidspunktet, men i dag skal man bruke en ekstrem grad av tvang mot dem ved å putte dem inntil ni år i fengsel. Det blir galt, sier Helljesen.