Hopp til innhold

- Du må nok vente til jul

Svineinfluensavaksinen har kommet. Men hvis du ikke er i en av risikogruppene, blir det trolig nesten to måneder til du kan få vaksine.

Vaksinering mot svineinfluensa

Torsdag begynte flere norske kommuner å sette svineinfluensavaksinen. Her fra Oslo.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Selv om tusenvis av doser med svineinfluensavaksinen Pandemrix nå er i ferd bli satt i nordmenns armer, kan det ta lang tid før folk flest kan få nålestikket.

LES OGSÅ: Frykter influensasmitte hos 40 elever

Mange kommuner er i samme situasjon som Stavanger. 7500 doser har ankommet, men det er ikke nok til de 20.000 i risikogruppene, sier smittevernoverlege Max Jens Holm.

Smittevernoverlege Stavanger kommune, Max Jens Holm

Smittevernoverlege i Stavanger, Max Jens Holm.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

- Blir nok nærmere jul

- Det tar nok noen uker før alle vi kan vaksinere alle i risikogruppene. Ettersom vaksinene kommer i små porsjoner, må vi først ta syke og gravide, og helsepersonell som skal passe på oss andre, sier han.

NETTMØTE: Still dine spørsmål her

Og før alle kan få tilbud om vaksinen, må først personer i risikogruppene få. Det kan ta en stund, ifølge Holm.

- Åja. Det blir nok nærmere jul, mener han.

Holm får støtte av Jann Storsæter, overlege ved Folkehelseinstituttet.

300.000 doser

- Før årsskiftet vil vi kunne gi en dose til alle som vil ha, sier han til NTB.

I forrige uke fikk Norge 300.000 doser Pandremix, som i første omgang er sendt til kommuner og sykehus i Nord-Norge, på Vestlandet og i Hedmark og Oppland.

Norske helsemyndigheter har fått løfte om ukentlige leveranser på mellom 150.000 og 400.000 doser. Storsæter opplyser at med 300.000 doser per uke tar det tre uker før norske kommuner kan gi allment tilbud om vaksine til personer utenom risikogruppene.

Starter mandag

Det er ennå ikke bestemt om du bør vaksinere deg, uansett om du er i en av risikogruppene eller ikke. Helsemyndighetene diskuterer torsdag om de skal anbefale alle nordmenn å vaksinere seg mot sykdommen.

LES OGSÅ: Ikke nok vaksiner til alle
LES OGSÅ: - Du har et moralsk ansvar for å ta svineinfluensa-vaksinen

Flere kommuner i Norge, blant andre Bergen og Oslo, begynte vaksinasjon torsdag. Stavanger kommune starter mandag 26. oktober.