NRK Meny
Normal

- Blir nektet innsyn i politiets dokumenter

Advokat Atle Helljesen anker på vegne av sin klient varetektsfengslingen i den store mishandlingssaken i Stavanger. Han reagerer kraftig på at han ble nektet innsyn i dokumentene som ble fremlagt for retten mandag.

Dødsfall på Kampen

26-åringen bodde i dette huset sammen med Jonny Andre Risvik. Han er nå siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Foto: NRK

Atle Helljesen

Advokat Atle Helljesen mener han har krav på innsyn i politiets dokumenter i saken.

Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Advokat Atle Helljesen forsvarer den eldste av de siktede i mishandlingssaken, en 26 år gammel mann.

26-åringen ble i Stavanger tingrett mandag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker, der to uker er i full isolasjon. Den kjennelsen vil Helljesen anke.

– Bakgrunnen er at jeg har en klient som sier at han ikke har tilført avdøde noen skade, og jeg mener det er uriktig å holde han i varetekt, sier forsvareren.

– Videre kjenner jeg ikke til saken utover min klients forklaring fordi jeg blir nektet innsyn i dokumenter, sier han.

Vil ha taushetserklæring

Det var sist fredag at 28 år gamle Jonny Andre Risvik ble funnet død i et hus på Kampen i Stavanger. Risvik skal ha blitt utsatt for grov mishandling over lengre tid før han døde.

I alt er fem personer siktet i forbindelse med dødsfallet, og alle ble mandag varetektsfengslet.

Politiet krever ifølge Helljesen at han skal skrive under på en taushetserklæring som går på at han ikke skal gi informasjon til sin klienten om det som står i dokumentene.

Helljesen ville at retten skulle ta stilling til en slik erklæring i forbindelse med fengslingsmøtet. Men politiet krevde da at retten måtte gå gjennom alle dokumentene for å avgjøre om det var greit å gi forsvareren innsyn.

– Det er jo klart at det hadde ikke dommeren tid eller overskudd til på det tidspunktet, sier Helljesen, som dermed ikke fikk innsyn.

– Har krav på innsyn

Helljesen reagerer kraftig på politiets framgangsmåte.

– Det blir useriøst og uakseptabelt. De retts-sikkerhetsgarantiene som min klient har i forbindelse med fengsling er ikke oppfylt, sier forsvareren.

– Jeg har krav på innsyn i de dokumentene som fremlegges i retten, og det har jeg ikke fått, sier forsvareren.