Normal

- Det bare ble sånn

Forsvarer Brynjar Meling avviser at Dan Pettersen hadde noen rolle i David Toskas ransplaner.

- Det bare ble sånn, sa Brynjar Meling i sin prosedyre i dag.

Aktoratet har tilsynelatende redusert Dan Pettersens Nokas-rolle i løpet av det siste året. I tingretten ble Pettersen dømt for å ha vært en av ranerne på Domkirkeplassen. I lagmannsretten mener aktoratet at Pettersen "bare" hadde jobben som vakt i dekkleilgiheten i Nedre Dalgate.

Men forsvareren hans mener at Dan Pettersen fortsatt er gitt en altfor sentral rolle.

- Bedt om å holde seg borte

- Han hadde ikke fått jobben som vakt i Nedre Dalgate. Tvert imot hadde David Toska bedt Pettersen om å holde seg borte fra leiligheten sin denne helgen, sa Meling i retten.

Advokaten gjentok Dan Pettersens egen forklaring om at han - tross Toskas anmodning - bodde i leiligheten sin denne helgen. Og om morgenen 5. april skal han ha ant fred og ingen fare før han helt uforvarende fikk et helt ranslag "i fanget".

Pettersen innrømmer at han hjalp ranerne med å holde seg skjult, han stelte den skadde Johnny Thendrup, han hjelp ranerne med å komme seg bort fra Stavanger noen dager senere og han bisto da ransutstyr og ransutbyttet skulle fraktes vekk.

Men Brynjar Meling mener at den militær-utdannede Dan Pettersen bare handlet på instinkt, og ikke som følge av en rolle han hadde fått av David Toska.

- Det var forsvarsbakgrunnen hans som gjorde at han tok ansvar da ranerne ramelt inn i huset hans, sa Meling.

- Ingen plan B

- Det var ingen plan B etter et mislykket ran, men et resultat av at Pettersen tok ansvar i forhold til en gruppe ranere som virket helt paralyserte av situasjonen. Pettersen satt plutselig med et problem i fanget, og dette måtte han løse. Og det gjorde han, istedet for å gå til politiet, som han naturligvis burde gjort, sa Meling.

Forsvareren mener derfor at Pettersen skal dømmes for å ha hjulpet ranerne, men avviser på det sterkeste at klienten hans skal stilles ansvarlig for at en politimann ble drept på linje med de andre ranerne.