NRK Meny
Normal

- Bli tøffere

Kulturhovedstaden Stavanger får for lite oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

- Det nytter ikke å bare være flinkest i klassen, sier en av byens fremste samtidsmusikere - organist og komponist Nils Henrik Asheim.

Nils Henrik Asheim i 2005 da han fikk Spellemannspris

Nils Henrik Asheim med Spellemannsstatuett i 2005

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Når det gjelder internasjonalt, så er Stavanger et eksotisk sted. Men når det gjelder bildet av Stavanger i Norge, så er det fare for at Stavanger er et b-lag. Det gjelder blant annet at premierer i Stavanger ofte ikke blir vurdert som aktuelle. For å få oppmerksomhet så skal det helst ha vært innom Oslo eller Bergen.

Nils Henrik Asheim, en av Stavangers mest anerkjente musikere og komponister. Med et budsjett på 300 millioner kroner bør det bli en nasjonal begivenhet når byen neste år skal være europeisk kulturhovedstad, men det blir ingen enkel jobb, sier Asheim.

Lite omtale

I Dagbladet har de omtalt fire-fem kulturhovedstadssaker de siste to årene. Kulturredaktør Hege Duckert innrømmer at det ikke er mye.

- Det skyldes vel at det ikke er kommet så mye program enda. men vi vil jo dekke det hvis det kommer konflikter rundt prosjektet. Og jeg regner med at vi skal dekke det skikkelig når programmet kommer, sier Duckert.

Heller ikke kulturminister Trond Giske har snakket mye om kulturhovestaden Stavanger og fått kritikk for det. Kunst-mesen Stein Jåtten dro til mot kulturministeren på et seminar i Stavanger nylig. Nå antyder Giske felles åpningsseremoni for kulturhovedstaden og Mangfoldsåret i januar neste år.

Giske har tro

- Det er mange måter å gjøre det på. Åpningsseremonien til Mangfoldsåret kan legges til Stavanger. Open port til kulturhovedstaden kan brukes av Mangfoldsåret. Jeg er overbevist om at Stavanger 2008 vil vise igjen på den nasjonale scenen, sier Giske.

Mary Miller
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Sjefen for Stavanger2008, Mary Miller, sier det er samarbeid på gang, både med Den norske opera, Nasjonalballetten, Riksteateret, Rikskonsertene og Ultimafestivalen, for å bringe kulturhovedstaden ut av Stavanger. Men alt handler ikke om å bli sett.

- Det å bringe folk sammen fra området her og resten av Norge og utlandet, og se hva du kan få til å vokse ut av det. Folk har begynt å snakke om det som skal skje her. Prosessen er igang.

Kan bli pinlig

Men hva hjelper det om internasjonal og nasjonal presse kommer, hvis ikke Stavangers eget publikum kjenner sin besøkelsestid.

Onsdag kommer Cecilia Bartoli til Stavanger for å holde en av to eksklusive konserter i Norge. Hun blir karakterisert som en megastjerne, og mens Oslo-konserten har vært utsolgt i mange uker, er det fortsatt 300 ledige plasser i kulturhovedstaden. Nils Henrik Asheim sier Stavanger2008 har en jobb å gjøre.

- Det burde vært fullt hus. Det er nok folk her til det. Stavanger2008 bør ha en strategi for hvordan de skal få folk til å gå ut. Hvis det kommer presse hit for å skrive om fine ting og salen er halvfull, ja da blir det pinlig.