NRK Meny
Normal

- Avslørt av løgnene

Det finnes ingen bevis som knytter Alf Henrik Christensen til Nokas-ranet. Men aktoratet mener 44-åringen avsløres av alle løgnene sine.

Alf Henrik Christensen
Foto: Arne Brommeland / NRK

Det sa statsadvokat Tor Christian Carlsen da påtalemyndigheten fortsatte sin prosedyre i formiddag.

Carlsen pekte særlig på tre løgner som Alf Henrik Christensen serverte politiet da han omsider var villig til å avgi forklaring:

  • Han løy om hvilken kjørerute han brukte fra Arendal til Stavanger dagen før ranet.

  • Han nektet for å ha reist sammen med medtiltalte Erling Havnå.

  • Han løy om hvor han overnattet i Stavanger.

I aktoratets øyne hadde Alf Henrik Christensen ingen grunn til å lyve om disse sentrale punktene hvis det ikke var for å dekke over en kriminell handling.

- I Christensens forklaring er det en rekke omstendigheteter som viser ut over en hver rimelig tvil at han er skyldig, sa aktor Carlsen i sin prosedyre.

Handlet rør

I motsetning til de fleste andre tiltalte, finnes det ingen vitneutsagn, DNA-funn eller andre tekniske spor som knytter Alf Henrik Christensen til ranshandlingen. 44-åringen fra Arendal er heller ikke avslørt av unormal pengebruk etter ranet.

Derfor handler saken mot Christensen først og fremst om det han ikke har sagt til politiet eller i retten.

Ifølge sin egen forklaring, reiste Christensen fra Arendal til Stavanger dagen før ranet for å handle rør og frakte disse videre til firmaet han var tilknyttet i Haugesund. Det er ingen tvil om at han faktisk gjorde dette, men aktoratet mener dette rørkjøpet bare var en dekkoperasjon. De begrunner dette særlig med løgnene Christensen har servert.

Tatt i løgn

Da 44-åringen omsider gikk i politiavhør, fortalte han at han hadde kjørt E18 og E39 fra Arendal til Stavanger. På direkte spørsmål nektet han også for at han kjørte sammen med Erling Havnå, som på dette tidspunktet var siktet for Nokas-ranet.

Disse forklaringene ble raskt torpedert av bilder fra bommen i Hunnedalen, som viser at de arendalittene kjørte sammen og at de kjørte en helt annen rute enn Christensen først sa.

Konfrontert med dette, innrømmet Christensen etterhvert at han kjørte sammen med Havnå, men at de to tilfeldig traff hverandre på en bensinstasjon i Arendal før avreise.

I sitt første avhør sa Christensen videre at han ikke husket nøyaktig hvor han overnattet i Stavanger-området, men oppga tre mulige steder. Ingen av disse stedene var Hillevågsvannet, der Christensen senere innrømmet at han overnattet. Dette stedet ligger sentralt i ranernes fluktrute og nær det stedet ranerne møttes noen timer før de slo til mot Nokas.

- Ikke tilfeldigheter

I tillegg påpekte aktor at Christensen ikke slo på sin egen mobiltelefon før etter ranet og at han hadde leid en bil som ikke var spesielt godt egnet til å frakte rør, men som var midt i blinken til å frakte en gjeng ranere.

Aktoratet mener dessuten at Alf Henrik Christensen i månedene før ranet leide bil og reiste til Stavanger flere ganger der også andre ranere var på Stavanger-besøk - og de knytter dette til ransplanleggingen.

- Han er ikke utsatt for en rekke tilfeldigheter, men han er skyldig i grovt ran, sa aktor Tor Christian Carlsen, som mener Christensen hadde rollen som sjåfør og vaktmann for ranslaget.

Og selv uten bevis som peker mot Alf Henrik Christensen, var aktors melding til juryen klar:

- Dette er mer enn nok til at dere skal svare ja på spørsmålet om han er skyldig.