NRK Meny
Normal

- Absurd teater og maktkamp

Allmennlege Svein Gisle Apeland i Haugesund mener det vil være best for pasientene at nevrokirurgisk avdeling i Stavanger legges ned.

 

Han karakteriserer kampen som pågår i Stavanger for å beholde avdelingen som absurd teater og en ren maktkamp.

- Et så lite pasientgrunnlag som man har i Stavanger vil ikke kunne gi et godt nok tilbud. Erfaringene på avdelingen blir for liten, sier Apeland.  

Han mener kollegaer både i Haugesund og resten av landet rister på hodet av det dramaet som nå utspiller seg i helseforetaket og på Universitetssjukehuset i Stavanger.

 

Svein Gisle Apeland

 

- Den minste nevrokirurgiske avdelingen i landet ligger i dag i Tromsø. Den har dobbelt så stort pasientgrunnlag som i Stavanger. Avdelingen i Tromsø er kanskje allerede under den grensen for hva som er ansvarlig for en slik avdeling, mener Apeland.

Lite erfaring

På direkte spørsmål om hvor han vil sende sine pasienter, Bergen eller Stavanger, sier Apeland:

- Jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at jeg ville sende dem til Bergen. Man har for lite erfaring i Stavanger og vil aldri få den erfaringen som er nødvendig fordi pasientgrunnlaget er for lite. Det er avgjørende om man skal få den treningen som skal til for å behandle kompliserte tilfeller.

Maktkamp

Apeland tror også at både avdelingen i Bergen og pasientene vil tjene på at nevrokirurgisk avdeling i Stavanger blir lagt ned. Han beskriver det som skjer som en ren maktkamp.

- Det virker unektelig slik. Helse er i svært høy grad politikk og lokalpolitikk. Skulle man følge logikken fra Stavanger måtte man ha en spesialist på hvert nes for ikke å måtte sende pasienter med helikopter når det kniper. Dette er ikke et ukjent problem andre steder i landet, enten man bor i Haugesund eller Kirkenes. Argumentasjonen faller på steingrunn, sier Apeland.

Døde

I går ble det kjent at en 84 år gammel mann døde som følge av hodedskader i helgen. Flere leger ved Universitetssjukehuset i Stavanger har gått ut i media og gitt uttrykk for at pasienten kunne ha vært reddet dersom man hadde hatt en nevrokirurgisk avdeling operativ i Stavanger. Enkelte media har også slått fast at pasienten døde som følge av at han ikke ble operert.

Utnyttet

Det har fått mange til å reagere, deriblant Haldor Slettebø, klinikksjef ved nevroklinikken ved Haukeland universitetssjukehus.

- Pasienten er blitt utnyttet i en propagandakrig. Han hadde en skade som han ikke ville være i stand til å overleve og det ville vært meningsløst å operere denne pasienten. Ikke en eneste nevrokirug ved sine fulle fem ville ha operert i dette tilfellet. Det ville ikke ført til noe godt for pasienten, sier Slettebø.