OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK toppbanner Vingeslag

Her er du: NRK > Programmer > TV-arkiv > Vingeslag

Oppdatert 11.09.2003 16:45

banner egg 100
 

Høsten 2003 og registrering av trekkfuglene

Det er høst igjen, og NRK og de nordiske fjernsynsselskapene inviterer for siste gang fugleinteresserte skoler til å bruke nettsidene - registreringen av trekkfugler pågår også i år, selv om vi ikke sender fjernsynsprogrammene. Dette er 3. og siste sesongen.
Ved å følge fugletrekket gjennom tre år kan en sjekke en rekke teorier. Som betydningen av værforholdene i hekketida, variasjoner i ankomst og avreise, og hvor mange flere er de blitt i løpet av sommeren? Årsak været og/eller tilgangen på mat?


Delta som fugleobservatør!

Skoleklasser fra hele Norden skal kikke på fugler og registrere sine observasjoner på Vingeslags nettsted. Din klasse kan melde seg som fugleobservatører i en kortere eller lengre periode.
Norsk kontakt for Vingeslag: Per Egil Hovind, adresse: Ut i naturen, NRK, FG 31, 0340 Oslo. E-post: per.egil.hovind@nrk.no Vingeslag: Her kan du registrere deg


Ble sommeren i år som den i fjor?

ble uvanlig varm, med tidlig modning av bær og frukt. Tidlig hekking og mange sjeldne fugler fra varmere strøk kom langt oppover i landet – til og med i hopetall. Nattergalen holdt konserter i Trøndelag.
Kom det flere sjeldne fugler i år - og ennå lengre nordover?
Antagelig brakte flere fugler fram to og kanskje til og med tre kull i fjor - ble 2003 en unormalt fuglerik sommer?


Trekkfugler på TV og nett

Fulgetrekket er ett av naturens store drama, med forestillinger vår og høst. Ruten går gjennom ørken, over hav og fjell, gjennom tørke, storm og kulde – og gjennom fiendeland. Det er utrolig at de virkelig finner fram til målet!
Desverre sendes ingen tv-programmer til Vingeslag i år, men nettsidene er aktive.


Om Vingeslag-programmene

Program 1: Starten på trekket

De fleste fuglene våre trekker. Noen reiser kort og andre veldig langt. Det første TV-programmet i serien Vingeslag, handler om hvor de ulike fuglene flyr og hvordan de velger reiserute.


Kampen om reirplassene

Program 2: Nå kommer de!

Det er mange farer underveis, og i Norge kan det komme overraskende snøfall for trekkfuglene. Dette andre programmet handler om mottakelsen her, og kampen for en reirplass. Husk å samle fugleobservasjonene på nett! Program 2 sendes på NRK 1 søndag 28.4 kl.15.35

De siste langtrekkfuglene har forlatt Afrika, og er på vei til oss til Norge.
De siste langtrekkfuglene har forlatt Afrika, og er på vei til oss til Norge.

Program 3: Forandringer registreres

Fra fuglestasjonen på Jomfruland. Endringer i fugletrekkene kan være et varsel om miljøforandringer - enten hos oss, eller på overvintringsplassen i syd. Derfor følger vi nøye med.

Mere mørke, mindre lys og mat: Høst

Det er interessant å følge fuglenes ankomst om våren, men om høsten er de så mange flere. Mengder av fugl kan trekke sammen, og samle seg på rasteplassene. Nå registreres høsttrekket.

Program 4

Høsttrekket i gang

Stæren kommer tidlig, men så kan den begynne å flokke seg for høsttrekket allerede i juni. Flere vadere starter tidlig, som gjøken, f.eks. Men det som setter i gang det store trekket er et kaldluftsgjennombrudd: Kald nordavind som får fuglene til å ønske seg sørover.

Program 5

Marte Eilertsen NygŒrd og Per Stensland
Marte Eilertsen NygŒrd og Per Stensland

På vei sørover

Når vinteren begynner å nærme seg tar en rekke fugler avskjed med gamle Norge og begir seg sørover. Instinkttrekkerne skal langt og de reiser regelmessig hvert år. Men vil disse fuglene finne nok mat der de drar?


 
 
SØK

banner ørn 140
banner 140 stripe nrk-hvit 20
banner vingeslag 140 lilla tre nrk
NYTTIGE PEKERE

TV-PROGRAMMENE

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   21.12.2008 17:00