usett_banner2.jpg

10 siste saker:

  Alpha Dog (5)
  The Fountain (5)
  Inga tårar (2)
  Fiji Drive nr. 2 – festens hemmelighet (3)
  Music and lyrics (4)
  Norbit (1)
  Talladega Nights (DVD) (4)
  Blodsbånd (4)
  Dreamgirls (3)
  USA mot Al-Arian (4)Andre nyhetsbrev fra NRK.no Mer informasjon om nyhetsbrevet

SØK (I HELE NRK):  UPUNKT*

Arild Fröhlich 
Regissør Arild Fröhlich (Foto: Rune Hagerup)
Regissør Arild Fröhlich (Foto: Rune Hagerup)
I U er det seks regissører som jobber på spreng for at Håvard, Åse og Rune skal ta seg bra ut på TV. Arild Fröhlich (28) er en av dem. Han er en halvt tysk sogning fra Gol i Hallingdal.

Arild forteller:

- Jeg var så heldig at jeg fikk lage en episode av U:Trippel i praksisen min mens jeg studerte i Volda. Da jeg var ferdig der begynte jeg i Barne- og Ungdomsavdelingen
i NRK som frilanser.

Arilds spesialiserte seg etterhvert på å lage korte psycho- dramaserier for Go`Elg. Han laget blant annet "Das Psükkelpolizei", "Ski Watch", "Rødgrød med fløde på", "En grisete jul" og "Big trouble in little Sweden". I tillegg til jobben i Go' Elg laget han også dokumentarer blant annet for U. Han har også jobbet i NRKs promoavdeling som lager trailere og egenreklamer for NRK.

Etter et par år i barne og ungdomsavdelingen begynte han som regissør/ manusforfatter i U.

Manus

- Når jeg føler at jeg har en idé til et manus tar jeg det med til et manusmøte. Av og til har jeg en hel historie, av og til kan det bare være en idé til en karakter, en spesifikk scene, eller en dialogveksling. De som har tid i redaksjonen går gjennom idéen/ manuset og kommer med tilbakemelding. På de tidlige manusmøtene finner vi ofte ut at historiene ikke er tydelige nok. Etterpå skriver jeg nye versjoner som igjen diskuteres på møter med de andre.

- Fra utgangsidé til manus går det minst 3-4 slike runder. Av og til kan det bli både 10 og 12, og av og til går de til slutt i søppelbøtten. Det hender jo også at vi er i tidsnød skriver manuset så og si dagen før opptak og underveis, men det er heldigvis unntakene.

Innspillingen

Når manuset er ferdig skal filmen spilles inn. U bruker ikke egne fotografer, regissørene filmer selv. Bortsett fra hovedrolleinnehaverne er ingen av skuespillerne i U profesjonelle.

- Hvis det er en vanskelig scene, er det viktig å øve på forhånd. På settet liker jeg å gå gjennom scenene på nytt sammen med skuespillerne slik at vi igjen finner ut hva som fungerer eller ikke i dialogen og handlingen. Ofte finner også skuespillerne ut nye ting ved disse gjennomgangene. Det er et poeng for meg at skuespillerne ikke pugger replikkene slik de er skrevet, det viktigste er at de TROR på det de sier i et språk som passer den enkelte skuespilleren.

- Alle prøvene blir filmet, for det kommer ofte frem bra ting her som kan brukes i filmene. Video er jo så billig. Dessuten kan vi spole tilbake for å se hva som funket og hva som ikke funket.

Klippen

Når filmene er ferdig innspilt skal de klippes. Regissørene klipper sine egne filmer, på vanlige pc' er.

- En U film skal i utgangspunktet vare i 8 minutter og 40 sekunder. Til en slik film er det gjerne 2-3 timer med råteip. I klippen blir også musikken lagt på, mens andre lydeffekter blir laget i lydetterarbeidet. Når alt dette er gjort overtar postprodusenten.

- Det er ofte klippearbeidet som gir meg det største kicket: Å se at det du begynte å skrive på for lenge siden blir til en sammenhengende historie med (forhåpentligvis) levende mennesker. Når det blir bra, er det stort!

Fremtidsplaner

- Etter jeg er ferdig i U har jeg lyst til å jobbe mer med fiksjon, først og fremst gjennom reklame- og kortfilmer. Drømmen er å lage den første helaftens norske High School filmen for kino.

Av Rune Hagerup.


 Se også:
  Øyvind Veberg 


Karakterene i U

  Åse Mørk
  Håvard Lilleheie
  Rune Hagerup

U Crew

  Øyvind Veberg
  Arild Fröhlich
  Anne Lærdal og Ingrid Løvsland

Les manus- se filmen

  Drive me crazy
  Cheb
  Falling down
  Alvorlig på hjertet

Send inn din film!

    NRK Upunkt
    Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1
    0340 Oslo
  usett@nrk.no
  Usett

Videoarkiv

  video Filmen "Cheb" (Windos Media 100-300 kbps) [WM]
  video Filmen "Drive me crazy" (56/100 kbps windows media [WM]
  video U-vignett [WM]
  video U-trailer [WM]
  video Klipp fra "7 pils Rune" [WM]
  video Filmen "Falling down" (Windos Media 100-300 kbps) [WM]
  video Filmen "Falling down" (56/100 kbps windows media) [WM]
  video Alvorlig på hjertet (36 - 150 kbps Windows Media) [WM]
  video  U`s onanireportasje (150 - 300 kbpsWindows Media) [WM]
  video Se U`s onanireportasje (36 - 150 kbps Windows Medi [WM]

 Copyright NRK © 2001 - Telefon: 815 65 900 - E-post: upunkt@nrk.no -