OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Spillerom

Her er du: NRK > Programmer > TV-arkiv > Spillerom

Oppdatert 12.03.2002 13:27

E-POST:

 

Mai og musikk i Stavanger

Publisert 16.05.2001 14:17 - Oppdatert 16.05.2001 16:30

Av Tarjei Nysted
Kanskje er det solen. Eller smauene og trehusene. Eller lukten av vår og sjø. Eller musikken. Eller folkene. Uansett er Stavanger en svært hyggelig by å tilbringe en maijazzdag i, og årets artistutvalg gjorde ikke saken verre. Fra konserthus til bedehus, fra kai til klubb strømmet tonene og musikken fra både unge og veletablerte musikere i løpet av de fem dagene festivalen varte.Al Di Meola
Her var verdensmusiserende Al Di Meola med internasjonalt band – både på konserthusets scene og i utendørskonsert på bryggekanten. Inne blant de utallige hvite trehusene midt i sentrum var lokale dansere og musikere tydelig tilstedeværende i hvit og blå bevegelse. Noen meter lenger inn i bebyggelsen, på Breivei, satte Erlend Skomsvoll seg godt til rette bak pianoet mens resten av Come Shine (Live Maria Roggen, Sondre Meisfjord og Håkon Mjåset Johansen) entret scenen for å la publikum ta del i gamle jazzstandarder i Skomsvoll-arrangement fra nyutgitt plate.
Iiro Rantala i Trio Töykeät
”…et eksepsjonelt band som bringer tradisjonen videre på en eksepsjonell måte” var Dagbladets kommentar. På samme scene stod senere Trio Töykeät, med finsk humor og sprudlende piano- og samspill som fikk den lille forsamlingen i salen til å rugge med til musikken og prise seg lykkelig for å ha prioritert bort Melodi Grand Prix.

Den 75 år gamle jazzlegenden Ray Brown leverte sitt meget godt utprøvde standardrepertoir, godt forsterket av fremadstormende musikere av den noe yngre garde; Regina Carter, fiolin, Nicholas Payton, trompet og Kevin Mahogany, vokal. Bunnsolid og godt. Kontrast: SAS-kjelleren, der bl a Beady Belle og Jaga Jazzist dundret i veg med ny norsk technopopjazz, lysshow og flimrende tv-skjermer foran et dansende publikum.


Claudia Acuña
Claudia Acuña - chilener bosatt i New York - med sitt latinamerikanske jazzband fra samme by smøg tonene fram på engelsk og spansk til et begeistret publikum. En dyktig pianist, en hårfager bassist og en ivrig trommeslager gjorde sitt til at kvelden på Stavangeren ble riktig god og opplevelsesrik.

Da søndagen kom og solen forsvant drog Karin Krog og John Surman ut til Utstein Kloster og rigget seg til med lydelektronikk og saksofoner. Så kom publikum, sol og
Karin Krog og John Surman
konsert, og det flotte kirkebygget ble fylt av alt. Siste stopp: Jon Balke med Grand Magnetic (med en tettpakket gruppe strykere fra Stavanger Symfoniorkester for anledningen) – arrangert improvisasjonsmusikk med elementer av mye - jazz, klassisk, indisk, pop og rock. Energisk og engasjerende, med fabelaktige soloinnslag og musikalsk samspill. Deilig overstyrt rockecello fra Svante Henrysson, ragainspirert bassolo av Anders Jormin og didgeridoospilling på trompet av Arve Henriksen. For å nevne noe.

Og dette var langtfra alt. Ikke minst så både voksne og unger (overalt med svarte MaiJazz-ballonger) ut til å kose seg i mylderet. Mai, jazz og Stavanger er en god kombinasjon.Spillerom, NRK2, mandag 28. mai og mandag 4. juni kl. 19.30.


LENKER
 • Al Di Meola Hjemmeside
 • Come Shine Hjemmeside
 • Trio Töykeät Biografier
 • Ray Brown Informasjon og lydeksempler
 • Claudia Acuña Hjemmeside
 • Karin Krog På ECM
 • Jon Balke Biografi


 •  
   
  SØK

  VÅRENS SENDINGER
  Spillerom [Ekstern]
  10 SISTE SPILLEROM
  20.02.2001 16:09
  Nora, Jularbo og gjengen
  30.01.2001 15:28
  Vera og guttene

  Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 03:36