OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner Lekestue

Her er du: NRK > Programmer > TV-arkiv > Lekestue

Oppdatert 10.02.2002 23:30

LEKESTUE

Roger
Thomas
Kjell
Glør
Endre
Yumi
Helene
Andre roller
 

Lekestue, NRK1 søndager kl 21:10, reprise torsdag 23:20

En serie for alle

Publisert 04.01.2002 13:58

Det er denne vennegjengen vi følger i
Det er denne vennegjengen vi følger i "Lekestue" (foto: NRK).
Roger Kurlands roman "Lekestue" var en av årets store kritikersuksesser i 1997. NRK Dramas serie på åtte episoder er basert på boka. Handlingen dreier seg rundt en hardtfestende kameratgjeng i midten av 20-årene, med forfatterens alter ego Roger i spissen.

Med sin underholdende skildring av vennegjengens viltre studentliv er "Lekestue" en dramaserie for alle som er eller har vært unge. Det er også en beretning om en ung manns oppvåkning, og en kjærlighetshistorie. Samtidig er Roger Kurlands fortelling en krass satire over hvordan barn blir oppdratt - eller snarere oppbevart - i vår tid, med velrettede spark mot foreldregenerasjonen av selvopptatte, krampaktig "kule" sekstiåttere som aldri har forlatt lekestuen.

Kurlands fortelling er en krass satire over hvordan barn blir oppdratt i vår tid.
Det er NRK-filmskaperen Tor M. Tørstad ("Nattseilere", "Etterfølgeren", "Jakten på Mauritius") som har tatt initiativet til å lage tv-drama av Kurlands bok, og som står for både manus og regi.

- "Lekestue" er en kjempemorsom og god historie som traff meg med en gang, sier han. - Og for en sekstiåtter som meg har det vært interessant å lage tv-serie av dette kraftige angrepet på min egen generasjon.

Bokollektiv

Roger (Nicolai Cleve Broch), Kjell (Thorbjørn Harr), Endre (Frode Winther Gunnes) og Thomas (Tord Vandvik Haugen) er oppvokst i samme rekkehusfelt på Lørenskog og har hengt sammen siden de var guttunger. Nå har de flyttet til Oslo for å studere og bor sammen i kollektiv på Majorstua.

Kranglefanten Glør (Joachim Daniel Rafaelsen) hører også med i gjengen, men han bor for seg selv sammen med kjæresten Anja (Marian Saastad Ottesen).

Mens kompisene studerer på Blindern, går Roger arbeidsledig mens han venter på å komme videre på embetsstudiet i psykologi. Plikter og ansvar hviler ikke særlig tungt på noen av gutta; stort sett bruker de tiden på drikking, festing og sjekking.

Jobb i barnehage

Som de fleste av kameratene kommer Roger fra et oppløst hjem, men han har sklidd pent gjennom livet så langt uten å fordype seg i problemene. Han tar hver dag som den kommer og er stort sett fornøyd så lenge tilgangen på penger, damer og øl holder seg noenlunde stabil.

Roger blir opptatt av hvordan barn egentlig har det.
Så driver tilfeldighetenes spill ham inn i en jobb som barnehageassistent. Han blir en brysom medarbeider, for etter hvert greier han ikke å la være å engasjere seg i hvordan barna egentlig har det. Det faller i svært dårlig jord hos de intrigante damene som regjerer i barnehagen. De er mest opphengt i pedagogiske modeller som skiftes ut med jevne mellomrom - omtrent like ofte som barnas foreldre skifter partnere.

Ubehagelig trekant

I barnehagen jobber Roger sammen med Helene (Anna Bache-Wiig). Det er hun som skaffer ham jobben etter at han sjekket henne opp en kveld på byen. Mens han betrakter affæren som en enkveldshendelse, legger hun mye mer i det, og det er en situasjon som snart blir ganske slitsom for Roger.

Roger blir fortapt i Yumi.
For det er koreanske Yumi (Jenny Størdal Toftner) som tar pusten fra Roger. Det vet han ikke helt om han liker, men fortapt er han. Når Helene får snusen i det, setter hun i gang et spill som også involverer Rogers yngre halvbror Robert (Thomas Robertsen).

Samtidig debuterer Glør som forfatter og drar i gang et desperat samfunnsopprør som får store konsekvenser for mange, også for Roger og kretsen rundt ham.


Fakta om Lekestue 
Dramaserie etter Roger Kurlands roman fra 1997 
8 episoder à 30 minutter 
Sendestart: NRK1 søndag 6. januar 2002 kl 21:10  
Reprise NRK1 torsdager kl 23.20  
Format: 16:9  
Lyd: Dolby Surround  
Rogers hjemmeside


 
 
SØK

Rogers hjemmeside
Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   03.01.2009 20:48