skilleHva er FAKTOR?skilleBrennpunktskilleRadiodokumentarenskille_slutt
Faktor 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Faktor Sist oppdatert 08:59
 
 
Faktor
Program riks
5020 Bergen
Tlf. 55 27 57 13
Faks: 55 27 57 48

Ansvarlig for nettsidene:
Redaktør:

 
NRK1 mandag 10. mai kl 21.30 Faktor: En virksom medisin?

Et alternativ som virker?

Før kunne kunne naturmedisiner Reidun Dalheims yrke virke mystisk på mange, men det er blitt langt vanligere at folk søker hjelp andre steder enn hos det offentlige helsevesenet. I dag velger nesten halvparten av alle nordmenn alternativ medisin som behandlingsform én eller flere i sitt liv. Men virker det?

Publisert 06.05.2004 13:56. Oppdatert 19.05.2004 14:26.
I Nordkjosbotn sør for Tromsø ligger Westbytunet, en liten klinikk som driver med alternativ medisinsk behandling. I kveldens Faktor møter vi Reidun Dalheim, som har drevet klinikken i 23 år. På universitetet i Tromsø ligger Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM). Dette senteret forsker blant annet på tjue astma- og allergipasienter som får behandling på Westbytunet.

Stor økning i astma og allergier

Naturmedisiner Reidun Dalheim har drevet Westbytunet, en klinikk for alternativ medisinsk behandling, i 23 år. (Foto: Torbjørn Krane, NRK)
- Folk som kommer hit, har som oftest småplager som smerter, muskelplager, eksem og allergi. Økningen av astma og allergi er påtakelig, sier Reidun Dalheim. Hun mener at det skyldes kostholdet og at vi spiser for mye hvitt sukker og hvetemel. Jo mer vi spiser, jo mer dyrkes det – og dermed gjødsles og sprøytes det mer i naturen. Dalheim vektlegger også miljøforurensning fra stråling fra mobiltelefoner og datamaskiner.

Stor utbredelse

Professor Vinjar Fønnebø er leder for forskningssenteret som skal finne ut hvordan og hvorfor alternativ medisin virker. - Den store utbredelsen av alternative behandlingsformer kan bety at vanlige nordmenn er ekstremt lette å manipulere, og kjøper uvirksomme tjenester, sier Fønnebø. – Det kan også bety at de får hjelp av den alternative behandlingen selv om det ikke foreligger nevneverdig forskning på området. Det er en jungel der ute, og vår oppgave er å finne ut av dette.

Om ”Faktor”

”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Anne Mari Svendsen
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


 
FAKTOR avspiller
10 SISTE FAKTOR
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no