skilleHva er FAKTOR?skilleBrennpunktskilleRadiodokumentarenskille_slutt
Faktor 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Faktor Sist oppdatert 08:59
 
 
Faktor
Program riks
5020 Bergen
Tlf. 55 27 57 13
Faks: 55 27 57 48

Ansvarlig for nettsidene:
Redaktør:

 
NRK1, mandag 19.04 kl.21:30

Bare én gud

Flere profilerte norske lutheranere har de senere årene konvertert til katolisismen. Ola Tjørhom og Bernt T. Oftestad er to av dem. De er begge ansatt på lutherske presteutdanninger, Misjonshøgskolen i Stavanger og Menighetsfakultetet i Oslo. Både Misjonshøgskolen og Menighetsfakultetet er vitenskapelige institusjoner som skal søke sannhet. Er religiøs toleranse en forutsetning for denne søkingen etter sannhet? Eller er det viktigere å holde fast på egen tro?

Publisert 13.04.2004 13:51.
Jeg er Olas søster og mor, sier Birgittasøstrenes generalabedisse, Madre Tekla. Hun tar imot den katolske læregutten med åpne armer i Roma. (Foto: Hallgeir Skretting).
For fire år siden ble professor Bernt T. Oftestad katolikk. Han underviste i kirkehistorie ved Menighetsfakultetet i Oslo, og var populær blant studentene. Men da han konverterte, fikk han ikke lenger lov til å undervise ved fakultetet. I stedet fikk han jobb i skolens arkiv.

Professor Ola Tjørhom har vært tilknyttet Misjonshøgskolen i nesten 20 år. Han konverterte til katolisismen i fjor. Det skapte store problemer både for ham og for arbeidsplassen. Til tross for tvil og motstand valgte Misjonshøgskolens styre å si ja til å beholde sin katolske professor. Det ble et historisk vedtak for norsk kirke. Men ett år etter at det ble skrevet kirkehistorie pågår fortsatt striden mellom Tjørhom og Misjonshøgskolen. Tjørhom mener skolen fratar ham retten til å undervise i det som er hans fag. Skolens ledelse mener at striden ikke har med Tjørhoms konversjon å gjøre, men sier at dette nå er en personalsak.

Sunnmøringen Arnfinn Haram har gjort et helt annet valg enn de to professorene. Haram var prost og sogneprest i Laksevåg menighet i Bergen. I 1998 forlot han den norske kirken, gikk over til katolisismen og ble munk i Oslo. Nå er han pater i Dominikaner-klosteret sammen med blant andre den kjente pater Pollestad. Haram forlot sitt gamle lutherske liv. Han bærer sin munkekappe med stolthet, og synes overgangen har vært uten problemer.1

Men verken Ola Tjørhom eller Bernt Oftestad ser for seg et liv i kloster. De vil begge fortsette sine vanlige liv i jobber de har hatt i nærmere tyve år. Er det mulig?

Jeg er jo ikke kriminell, bare katolikk, sier Ola Tjørhom. Den lutherske professoren konverterte til katolisismen i fjor. (Foto: Hallgeir Skretting)
For Bernt Oftestad kom løsningen rett før påske. Nå har Menighetsfakultetet snudd, og bestemt seg for å tillate at prester fra andre kirkesamfunn får undervise. Etter fire år er professoren i kirkehistorie på vei opp fra arkivet og inn i forelesningssalene igjen.
Ola Tjørhom har hatt forskningspermisjon i ett år etter konversjonen til katolisismen. Nå skal han tilbake til skolen. Hvordan det vil gå, vet foreløpig ingen. Konflikten mellom han og skolen er ikke løst.

 
FAKTOR avspiller
10 SISTE FAKTOR
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no