skilleHva er FAKTOR?skilleBrennpunktskilleRadiodokumentarenskille_slutt
Faktor 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Faktor Sist oppdatert 08:59
 
 
Faktor
Program riks
5020 Bergen
Tlf. 55 27 57 13
Faks: 55 27 57 48

Ansvarlig for nettsidene:
Redaktør:

 

Teft og lidenskap

Ikke alle kunstnerne Rolf Hoff har kjøpt kunst av har blitt etablerte, men flere av dem har vist seg å ha både talent og utholdenhet, og er nå kjente kunstnere som får gode priser for verkene sine.

Publisert 06.12.2002 09:45. Oppdatert 06.12.2002 09:52.
Rolf Hoff er en såkalt Con-amore samler, han samler ut i fra lidenskap, ikke som investering.

Auksjoner er børsen for kunst

Kunstsamlere har høyst forskjellige motiver for sin lidenskap. Samlere som satser på eldre kunst finner sine objekter på auksjoner og andre annenhånds markeder. De kjøper fra andre samlere eller forhandlere, salgssummen kommer ikke kunstneren til gode, og genererer ikke ny kunst. Kunsthistorien har mange eksempler på at verk av kunstnere som gikk sultne og fattige gjennom livet selges for millioner på kunstauksjoner mange år etter kunstnerens død.

Kjøp av nålevende kunstnere generer ny kunst

De som kjøper kunst av nålevende kunstnere har det til felles med renessansens mesener at de skaper leverom og arbeidsro for kunstnerne, slik at det blir mulig for dem å skape mer. Rolf Hoff er en slik mesen. I tillegg til å kjøpe inn verker har han støttet flere kunstnere personlig gjennom vanskelige perioder, eller i startfasen av deres karrierer.

The curbe

En av disse er Gardar Einarsson. Einarsson gikk ut fra statens kunstakademi for få år siden. Sommeren 2000 kjøpte Rolf Hoff en rampe av ham. En rød rampe med stålforsterkede kanter. Den måler 1’20 ganger 1’50 og er 30 cm høy. Den kan brukes til å skate på... eller til å se på. Mange av Rolfs ansatte lurte fælt da den ble plassert i firmaets resepsjon. Men som alle de kunstverkene Rolf har utsatt sine 23 ansatte for, vakte også denne oppsikt og diskusjoner. Få arbeidsplasser gir sine ansatte tilgang på så mye og så avansert samtidskunst. ”Noe må det jo gjøre med oss”, sier regnskapssjefen.

For kunstneren betød dette salget at den dagen han ble oppringt av Whitneys school of Art i New York for å komme til intervju, hadde han penger til flybillett. Han kom inn på den prestisjefylte skolen som andre nordmann i historien.

Kunst er en prioritering

Hans kone Venke deler hans interesse, selv om hun opp gjennom årene har fått seg noen overraskelser. Som da Rolf og hans kompanjong solgte firmaet sitt for en god pris, og Rolf og Venke ble enige om at nå skulle de slette all gjeld. Det gikk ikke akkurat slik.

Mer om denne historien i:
Faktor dokumentar: Penger eller pasjon
Regi: Kristine Ramm

NRK1 onsdag 11. desember kl 21.30
NRK2 søndag 15. desember kl 19.00
NRK1 mandag 23. desember kl 15.10

Siste saker:

 
FAKTOR avspiller
10 SISTE FAKTOR
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no