skilleHva er FAKTOR?skilleBrennpunktskilleRadiodokumentarenskille_slutt
Faktor 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Faktor Sist oppdatert 08:59
 
 
Faktor
Program riks
5020 Bergen
Tlf. 55 27 57 13
Faks: 55 27 57 48

Ansvarlig for nettsidene:
Redaktør:

 
Faktor NRK1, mandag 30. juni kl. 20:25

"Urbefolkningen" på Ivars'

Ivars Kro ligger midt på Grønlandleiret. Et unselig sted, vegg i vegg med det gamle og tradisjonsrike "Lompa" - det sentrale vanningshullet for tørste tilreisende gjennom mer enn hundre år.

Publisert 11.11.2002 17:45. Oppdatert 11.11.2002 18:14.
Serveringstedene vokste fram etter hvert som bøndene trakk mot byen for å handle. Bønder på vei til slakteriet med krøtter, plankekjørerene på vei til trelastlagrene langs sjøen. Strømmen av folk på vandring mot storbyen har alltid gått her, så å si rett forbi inngangsdøra til det som i dag er Ivars Kro. De kom fra alle kanter av landet på jakt etter arbeid i byen. Mange måtte ta til takke i "Grønland fattigdistrikt av Aggers prestegjeld”.

På 60 tallet kom innflytterne fra distriktene. Og hakk i hel kom innvandrere fra alle verdens hjørner på jakt etter arbeid og en lysere framtid i vesten - og havnet på Grønland. Stadig nye innvandrere fra Afrika og Asia hutrer mot sur motvind langs Grøndlandsleiret i vinterlandet Norge.

"vanlige arbeidsfolk"

Caffe latten har ennå ikke overtatt den delen av Grønlandsleiret der Ivars Kro ligger. Her vanker "vanlige arbeidsfolk", sier mange av stamgjestene. Noen vokste opp i gatene rundt Ivars. Mange av gutta dro til sjøss når de var gamle nok, noen begynte på slakteriet eller trelastlagrene i nærheten. En nedlagt butikk med "Arbeidsklær for gutter og menn" vitner om fortiden. Mens grønnsaksforretningen tvers over gaten myldrer av kunder fra alle verdens hjørner. Og moskeen i bakgården til Ivars’samler menigheten til fredagsbønn.

Bolig med utsikt

Men bak de gamle fasadene langs Grønlandsleiret rives skrotete skur og nedlagte trelastlagre for å gi plass til hundrevis av nye og attraktive sentrumsboliger med utsikt mot sjøen.

Dialekt på lur

Imens river stamgjestene inne på Ivars i nok en øl til historiene om gamle dager. Hører man nærmere etter, har de fleste en dialekt på lur og avslører at den rotekte østkantbefolkningen på Grønlandsleiret er et konglomerat av innflyttere. Gjennom årene har de funnet sammen og blitt til "urbefolkningen" på Ivars kro.

Regi: Ellen Aanesen

NRK1 mandag 30. juni kl. 20:25
NRK2 fredag 4. juli kl. 19:30

Første gang sendt:
NRK1 onsdag 13. november 2002 kl 21.30

LENKER
Ivars kros hjemmeside Med mange bilder.
Siste saker:
Siste saker:

 
FAKTOR avspiller
10 SISTE FAKTOR
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no