skilleHva er FAKTOR?skilleBrennpunktskilleRadiodokumentarenskille_slutt
Faktor 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Faktor Sist oppdatert 08:59
 
 
Faktor
Program riks
5020 Bergen
Tlf. 55 27 57 13
Faks: 55 27 57 48

Ansvarlig for nettsidene:
Redaktør:

 

"...fremad og aldri glemme..."

Denne helgen går Yngve Hågensen ut av Arbeiderpartiets sentralstyre. En vel 40 år lang politisk karriére går mot slutten. En ekte proletar forlater den poltiske arena. Det er ikke mye han angrer på, men han er forbanna på at arbeider-bevegelsen mister tillit og oppslutning.

Publisert 04.11.2002 17:40. Oppdatert 04.11.2002 17:42.
Det er en ydmyk, fortsatt stolt, men framfor alt en profesjonell politiker Faktors Bitte Vatvedt har fulgt noen dager i høst. Han er ydmyk og vennlig i møte med mennesker, enten det er hans kjære kone Astrid, storebror Reidar, barnebarnet Vår eller ’mannen i gata’. Han elsker dem alle.

Han er stolt som en erobrer over å få skryt av Røkke, som nyter minst like mye skrytet han får fra Hågensen. Han avfeier beskyldninger om at han blir brukt av mangemiljardæren.

Mange var skeptiske til at Yngve Hågensen lot seg overtale av Røkke til å gå inn i Kværnes styre på eiersiden. Fotograf : Bitte Vatvedt

Hågensen er like direkte i sin tale som alltid, men viser følelser tydeligere enn det vi har sett før.

Ansvar og moderasjon

Han erkjenner at bredden i debattene i bevegelsen er blitt mindre, men tror ikke det er årsaken til at folk har gått over til den politiske høyresida.
- Vi tok ansvar og prediket måtehold for å redde arbeidsplassene og grunnlaget for velferden i dette samfunnet, mens Carl Ivar Hagen har fått folk til å tru at oljepengene rekker til alt alle vil ha.
Like engasjert slår han fast at ingen skal falle utafor. Men Hågensen blir utydelig når han skal forklare hvordan arbeider-bevegelsen kan snu den politiske strømmen. Han innrømmer at de ikke har vært sterke nok i argumentasjonen for hvorfor vi har fått det samfunnet vi har fått.
- Det har ikke kommet rekanes på ei fjøl av seg sjæl. Vi har det bedre enn de fleste og det skyldes at vi har gjort en jobb. Og den jobben må vi fortsette å gjøre. Vi må skape verdier for å sikre arbeidsplassene og velferden. Det finnes ingen annen måte å gjøre dette på. Det er det vi kalte den kollektive fornuften i 90-åra.

Han er overbevist om at vi igjen må ta til kollektiv fornuft og inngå avtale om et nytt solidaritetsalternativ.

Samhold og sunn fornuft

Han forteller åpenhjertlig fra sin tøffe barnehjemsoppvekst, sammen med broren Reidar. Vi får bakgrunnen for hans forståelse av samhold og hvor han har fått sin sunne fornuft fra.
Viktigst i unge Yngves liv var storebror Reidar. De begynte begge på Saugbruksforeningen i 1955 - Fotograf : Bitte Vatvedt


Vi møter dem i det som er blitt Yngve Hågensens hjemby. Han kom til Halden som 14-åring. Fikk seg jobb og hybel og startet sitt voksene, selvstendige liv. Både han og broren begynte i hjørnesteins-bedriften i byen, Saugbrugsforeningen. Det har vært en viktig base i hans liv. Det er tydelig når man følger ham på besøk i bedriften i dag. Alle på Saugbrugs-foreningen Norske Skog, som den heter nå, kjenner Yngve. Også de som er født etter at han slutta der for vel 30 år siden.


Tru på framtida med Jens

- I politikken handler det om å bygge allianser og å tørre. Ha mot til å gå nye veier og aldri hoppe lett over utfordringer.
Hågensen har stått for en støyt i sin kamp for måtehold og moderasjon.
- Men jeg visste at vi valgte rett vei. Det gav meg mot og kraft.
Han tviler ikke et øyeblikk når han ser tilbake på den politiske kurs han ledet an.
- Det finnes ikke noen lettvint vei ut av denne politiske situasjon.
Han løfter den lange pekefingeren han har hevet så mange ganger før. Hågensen har tro på at Jens blir en sterk og tålmodig leder som kan bringe tilliten og partiet tilbake i maktposisjon i 2005.
- Jeg tvilte heller aldri på valget mellom Torbjørn og Jens i 92. Jens har vist at han har lært mye på de ti åra.

Faktor dokumentar: "...Fremad - og aldri glemme..."
Regi: Bitte Vatvedt

NRK1 onsdag 6. november kl 21.30
NRK2 søndag 10. november kl 17.00
NRK1 søndag 17. november kl 15.45

Siste saker:

 
FAKTOR avspiller
10 SISTE FAKTOR
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no