skilleHva er FAKTOR?skilleBrennpunktskilleRadiodokumentarenskille_slutt
Faktor 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Faktor Sist oppdatert 08:59
 
 
Faktor
Program riks
5020 Bergen
Tlf. 55 27 57 13
Faks: 55 27 57 48

Ansvarlig for nettsidene:
Redaktør:

 

Halv strømregning med vedfyring

Tore Granbakken har bygd sitt eget fyringsanlegg på gården. Med bare en vedovn varmer han opp to eneboliger og driftsbygningen! Og når han en kald vinterdag hutrer seg ut til postkassa for å hente strømregninga, vet han at den er bare halvparten så høy som naboenes.

Publisert 01.11.2002 13:58. Oppdatert 01.11.2002 14:08.
Tore Granbakken er dermed en av foreløpig få som har tatt signalet: Norge er en versting i verden når det gjelder forbruk av strøm, på områder der vi heller skulle brukt alternativ energi.

-Mange av oss bor jo nærmest i vedkassa, sier Tore Granbakken, det skulle bare mangle om vi ikke søkte et alternativ til elektrisitet. Vi må ikke glemme at det finnes en grense for hvor mye strøm vi kan bruke!

Bare så vidt

Nettopp det er nystiftede Enova i Trondheim enig med ham i. Det statlige selskapet er etablert for å få oss til å forstå at energiøkonomisering fra nå av må handle om mer enn sparepærer og sparedusjer.

For det er alvor, sier Enova, og viser blant annet til datoen 5. februar 2001. Da var det bitende kulde over hele Norge og Norden. Aldri noen gang har strømforbruket i landet vårt vært høyere enn denne dagen. Det var så vidt vi kom oss over kneika, konstaterte Statnetts landssentral i Oslo. Men heldivis blåste en tilfeldig vind over Danmark, og dermed fikk vi importert vindkraft derfra.

I tida som kommer, vil vi stadig oppleve ”nye 5. februarer”. Det finnes en grense for hvor mye elektrisitet vi kan ta ut, og stadig oftere vil vi nå denne grensa, sier ekspertene.

Faktor, NRK 1, onsdag 27. november kl. 21.30. Ved Bjørn Stuevold

Siste saker:

 
FAKTOR avspiller
10 SISTE FAKTOR
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no