skilleHva er FAKTOR?skilleBrennpunktskilleRadiodokumentarenskille_slutt
Faktor 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Faktor Sist oppdatert 08:59
 
 
Faktor
Program riks
5020 Bergen
Tlf. 55 27 57 13
Faks: 55 27 57 48

Ansvarlig for nettsidene:
Redaktør:

 

Den klasseløse skolen

60 elever fra 6 – 16 år løper tilsyne-latende bare rundt hele dagen eller ligger og drar seg i en krok med et tegneserieblad. Merkelig nok får de gjort tilstrekkelig skolearbeid, både teoretisk og praktisk. Hjemme-lekser finnes ikke. Men resultatene av eksamen som staten pålegger dem, er godt over gjennomsnittet i Sverige for elevene ved Friskolan i Säffle.

Se bildegalleri fra skolen - med elevenes egne bilder

Publisert 23.09.2002 17:33. Oppdatert 25.09.2002 20:43.
Konfliktløsning og respekt for andre, er sentralt i læringen, og mobbing finnes ikke på skolen.

Respekt og tillit

-På denne skolen blir alle elever møtt med respekt og tillit. Det er Rektor Ann-Marie Falkensjøs forklaring på hvorfor de lykkes med å få til en mobbefri skole. -Har man ikke det, trives ikke elevene, trives man ikke, klarer barn heller ikke å lære noe.

Ringen

En av de mest synlige arbeidsmetodene er Samling i "Ringen". Et stort "fugleberg" er bygd opp i et av de to store rommene på det gamle danselokalet. Det ringer i en stor klokke og alle kommer til samling. Der tar man opp hva man vil, ros eller ris eller at det er noe spennende man har kommet over som man vil dele med andre. Og det kan ta tid og samlingene kan bli mange i løpet av en skoledag. Men de lærer seg å løse konflikter i åpene og ærlige diskusjoner. Hver enkelt elev utvikles i et sosialt fellesskap som fortrenger konkurranse, mobbing og annen usosial adferd.

Klasseløs skole

Elevene kan faktisk selv bestemme hva de vil lære og når de vil lære. Forutsetningen for det er selvsagt at skolen er klasseløs. Men hver enkelt elev må selv ta ansvar for sin egen læring og avtale med lærer om hvordan man tenker legge opp sin arbeidsplan. Når Tor velger å være ute og bygge i sandkassa hver dag en hel uke, må han selv finne ut hvordan han skal ta igjen litt mer teoretisk læring. Men det kommer når han får lyst. Lyst er en fantastisk drivkraft når man skal lære noe. Den utnyttes til fulle på Friskolan i Säffle.

Selvstendige mennesker

-Å bygge et sterkt og selvstendig menneske er et nødvendig grunnlag for god læring og utvikling av sosialt inkluderende og vellykkede mennesker, hevder rektor Falkensjø som har vært med i oppbygging av skolen nesten fra starten for 6 år siden. Veien dit er verken lang eller vanskelig, det handler om respekt og tillit, hevder hun. -Men man må vite hva respekt og tillit faktisk betyr, legger hun til.

Forum Ny Skole i Norge

Pedagogikken er ikke ny. En slik skole har vært drevet i København i snart 20 år. De samme metodene er mye bruk i friskoler i Tyskland og Nederland. Og nå synes Forsøks-gymnasiets mor, Mosse Jørgensen at det er på tide at vi får slike skoler hit til Norge også. Sammen med bl.a. noen unge entusiastiske lærere har de dannet Stiftelsen Forum Ny Skole. Med litt velvillighet fra myndighetene så har de den første skolen klar i Oslo høsten 2003.

Faktor dokumentar: Skole for livet
Regi: Bitte Vatvedt

NRK1 onsdag 25. september kl 21.30
NRK1 søndag 29. september kl.16.05
NRK2 søndag 29. september kl 19.00

Bilde forsiden: Mosse Jørgensen, Forsøksgymnasiets mor arbeider nå med å etablere en ny grunnskole i Norge etter modell av Friskolan i Säffle i Sverige.
Fotograf : Jon Anton Brekne

Bilde artikkel:Samling med åpen diskusjon i dette "fugleberget" er en viktig pedagogisk metode ved Friskolan i Säffle. Her lærer de konfliktløsning og får sosial og demokratisk trening ofte flere timer hver dag.
Fotograf : Jon Anton Brekne

LENKER
Siste saker:

 
FAKTOR avspiller
10 SISTE FAKTOR
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no