skilleHva er FAKTOR?skilleBrennpunktskilleRadiodokumentarenskille_slutt
Faktor 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Faktor Sist oppdatert 08:59
 
 
Faktor
Program riks
5020 Bergen
Tlf. 55 27 57 13
Faks: 55 27 57 48

Ansvarlig for nettsidene:
Redaktør:

 

Nils-Aslak Valkeapää

Den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää gikk bort i november i fjor. Han var anerkjent over hele verden som ambassadør for verdens urbefolkninger.

Publisert 04.02.2002 08:29.
(Foto: Seppo Paakunainen)
På 60- tallet startet han noe som ble en revitalisering av den samiske kulturen. Han førte fram joiken, fra den lille private sfæren til scenen. Hans poesi åpnet øyner både for samer og andre folk. Han fikk mange etterfølgere og kollegaer blant samene.

Nordisk Råds litteraturpris

1991 vant Valkeapää Nordisk Råds Litteraturpris for boken "Beaivi, Áh„á¿an" - "Solen, min far". Han rettet en flengende kritikk mot rådets medlemmer for manglende samisk representasjon i Nordisk Råd under prisutdelingen. Han fulgte opp med å gi et samisk flagg i gave til Nordisk Råd.

Valkeapää, eller Áillohaš som han kalles, etterlot seg en stor kulturskatt etter 40 års arbeid: joik, musikk, lyriske verk, billedkunst og skulpturer. Den samiske naturen var hans inspirasjonskilde. Han så på seg selv som den lille budbringeren fra Sameland.

Ambassadør

Áillohaš synliggjorde joiken, og han brøt barrieren om at joik var synd. Han mobiliserte og rekrutterte til joiken. Han reiste rundt og lette etter unge talenter han kunne lære opp. Mange av joikerne han rekrutterte fikk vise seg på en verdensarena.

Valkeapää ble samefolkets ambassadør på flere måter. Han var aktiv under urbefolkningskonferansen i Rio de Janeiro i 1992, som gikk alternativt til den store miljøkonferansen. Han var også en av initiativtagerne til den kjente Påskefestivalen i Kautokeinbo som markerte sitt 30-årsjubileum.

Dokumentar

Johs Kalvemo og John Erling Utsi fra Sámi Radio har laget en dokumentar om Valkeapää som sendes i Norge, Sverige og Finland på Samefolkets dag 6. februar. De har fulgt hans virke siden 1972. I dokumentaren får vi et innblikk i livfilosofien til Áillohaš. Hvordan han ikke kunne bli reineier - han kunne ikke drepe, og hvordan han kommuniserte med fuglene. Han var forsiktig og ydmyk, "ingen herre, men undersått".

"VINDEN I MITT HJERTE" - "VÁIMMUSTAN LEA BIEGGA". Et minneprogram om den samiske multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää. "Faktor", NRK1, onsdag 6.februar kl.22:00.
Reprise fredag 8.februar kl.22:50

Siste saker:

 
FAKTOR avspiller
10 SISTE FAKTOR
 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no