skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Drømmen om Norge 3_1_banner NY
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Drømmen om Norge Sist oppdatert 11:40
Nettansvarlig:

 

Drømmen om Norge på nett

Siste episode av Drømmen om Norge er sendt, men du kan fortsatt lese bakgrunnsstoff og finne skoleoppgaver på våre nettsider. Her finner du nesten 300 artikler med et vell av informasjon. På grunn av rettighetsavtaler kan du dessverre ikke lenger se programmene i reprise.

Alle programmene

Hvem er hvem

Publisert 23.05.2005 10:42. Oppdatert 04.06.2008 11:35.
SE OGSÅ:
20. februar 2005 kom første episode av Drømmen om Norge på lufta. Serien dekket 150 år av norsk historie, og ble en lang serie.

I juni 2005 ble det feiret 100-årsjubileum for unionsoppløsningen, og utover høsten ble det flere markeringer.

Drømmen om Norge handler om langt mer enn bare unionsoppløsningen. Den handler om livsverk til kunstnere som Ibsen, Bjørnson, Grieg og Munch - verk som har fått en stor plass i verdens kulturhistorie helt uavhengig av noe hundreårsjubileum.

Motstridende kunstnere


Arnulf Øverland i Jørgen Langhelles skikkelse
Serien handler om så motstridende kunstnere som Knut Hamsun og Arnulf Øverland, Sigrid Undset og Sigurd Hoel, Harald Sæverud og Nordahl Grieg. Kunstnere preget av politisk engasjement, selv om de slett ikke har marsjert i takt eller en gang i samme retning.

Det har vært en historie om mangfold til tross for at vi er et lite folk - halve New Yorks befolkning, sier vel Hylland Eriksen i siste episode i et forsøk på å jekke oss ned litt og ikke overdrive vår betydning.

Men samtidig har det vært en historie om forsøk på ensretting - og kamp mot den samme ensrettingen. Enten det var Kristiania-bohemen som ble forbudt eller Edvard Munch som ikke malte norsk nok. Eller Nordahl Griegs skuespill som provoserte Bergensrederne, og Reidar Aulie og Arne Ekeland som ikke fikk utsmykkingsoppdrag fordi de var kommunister og måtte holdes utenfor.

Og alle moralstridene. Fra Sigurd Hoels "Syndere i sommersol" som ble fordømt fra landets prekestoler på 1920-tallet, og Arnulf Øverland som måtte i retten for sitt foredrag mot kristendommen. Og til Agnar Mykles "Sangen om den røde rubin" som først ble forbudt på 50-tallet.

Kunsten forteller historien


Edvard Munchs "Aften på Karl Johan"
Ingenting forteller oss mer om vår historie enn kulturen. Typisk nok forteller Munchs malerier langt mer om nordmennene, enn malerne som i det nasjonale prosjektet malte norsk natur. Og ingen har vel forklart 70-tallet bedre enn Dag Solstad gjennom romanene om Arild Asnes og Gymnaslærer Pedersen.

På våre nettsider finner du informasjon om alt dette og mye mer. TV-serien er sendt, men alle disse nærmere 300 artiklene ligger på nett. Det gjør også noen klipp fra intervjuene med ekspertene våre. På grunn av rettighetsavtaler kan du dessverre ikke lenger se programmene i sin helhet. Dessuten finner du lenker til alle radioprodrammene i serien "Norge i 100".

Vi kan bare si: Bruk det!

LENKER

 
Hundreårsmarkeringen
MER OM NORGE 2005

Intervjuene

Se alle intervjuene med fagekspertene.

For skolene

Oppgaver fra Drømmen om Norge til bruk i skolen. ALLE PROGRAMMENE HVEM ER HVEM
10 SISTE DRØMMEN OM NORGE
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no