skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Drømmen om Norge 3_1_banner NY
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Drømmen om Norge Sist oppdatert 11:40
Nettansvarlig:

 

Aslak Sira Myhre

Aslak Sira Myhre (Foto: Scanpix)
Aslak Sira Myhre (Foto: Scanpix)
Aslak Sira Myhre har vært politisk aktiv fra han var 15 år, og var leder i Rød Valgallianse i seks år. Nå er han leder av Foreningen !les og lidenskaplig opptatt av fotball. I Drømmen om Norge snakker han om blant annet om SUF-ere, revolusjon og Mao.

Publisert 04.05.2005 13:11. Oppdatert 04.05.2005 14:57.
SE OGSÅ:
Aslak Sira Myhre, født 28. mai i 1973, er Stavangergutt og Vikingfan. Han har bonesertifikat og har jobbet som rengjøringsassistent på skoler, industriarbeidsplasser, barnehager og kontor.

Hans foreldre var m-l-elere og Aslak ble politisk og kulturelt aktiv allerede i 15-årsalderen. Han var leder i Ungdom mot EU i Hordaland i 1993-94, og med i Landsstyret for Ungdom mot EU i 1994.

Mens han studerte var han også medlem av landsstyret i Norsk studentunion, og studentrepresentant i styret ved Universitetet i Bergen (Det akademiske kollegium), noe som gikk utover studieprogresjonen. Han kan likevel skryte av både historie mellomfag og grunnfag i sosialantropologi fra Universitetet i Bergen.

I 1995 ble han leder i Bergen Rød Valgallianse (RV). Det var han i to år, før han ble partileder i 1997. Han var en svært ung, men markant leder.

I 1999 ble han som den første RV-er valgt inn i kommunestyret i Stavanger, etter å ha oppnådd noe som ligner kultstatus under valgkampen. Da hadde han ifølge Dagbladet "irritert andre politikere grenseløst og sjarmert tenåringsjentene så mye at han har måttet skrive autografer etter skoledebattene". Han var kommunepolitiker frem til 2003.

I 2004 ble han daglig leder av Foreningen !les, som arbeider for å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Foreningen er spesielt opptatt av ungdommens lesevaner.

Som nevnt er Sira Myhre fotballelsker, og han jobbet som sportsjournalist under VM i fotball 2002. Han var også kommentator i NRKs fotballsendinger 4-4-2 sesongen 2002-2003.

Nå er han i tillegg til lederjobben i Foreningen !les fast spaltist i magasinet Aktuell, Stavanger Aftenblad og Bok og Bibliotek. Han anmelder også bøker for Klassekampen.


 
Hundreårsmarkeringen
MER OM NORGE 2005

Intervjuene

Se alle intervjuene med fagekspertene.

For skolene

Oppgaver fra Drømmen om Norge til bruk i skolen. ALLE PROGRAMMENE HVEM ER HVEM
10 SISTE DRØMMEN OM NORGE
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no