skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Drømmen om Norge 3_1_banner NY
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Drømmen om Norge Sist oppdatert 11:40
Nettansvarlig:

 
Aslak Sira Myhre om:

Mao - fra helt til skurk

De kommunistiske ungdommene i SUF var ikke så veldig opptatt av Sovjet, som var den kommunistiske stormakt. De så heller lenger østover, til Kina, forteller Aslak Sira Myhre.

Publisert 04.05.2005 11:58. Oppdatert 04.05.2005 14:59.
SE OGSÅ:
Rundt 1970 er verden dominert av to veldig store og mektige blokker. Du har USA og den vestlige verden på den ene siden, og Sovjet på den andre. Ingen av disse ser spesielt attraktive ut for en 18-åring i 1970. USA er populærkultur, konsum, Vietnamkrig og kapitalisme. Mens Sovjet er byråkrati, undertrykking, statskapitalisme som de kaller det og tortur. Man vil vekk fra dette, man vil ha noe annet, og det er her Kina kommer inn i bildet.

Mao er forlokkende

Formann Mao taler til folket (Foto: Scan-Foto)
Kina er da et sosialistisk samfunn som tar avstand fra byråkratiet og statskapitalismen i Sovjet. Landet er midt inne i en kulturrevolusjon som sier at nå skal folket ta makten; det er de tusen blomster som skal blomstre, og det er grasrota som skal styre. Mao er lederen og han snakket om den tredje verden, som skal ta makten over seg selv.

Dette er jo veldig fascinerende for dem som vil noe annet. Som vil være solidariske og som ønsker et annet samfunn.

Ut med det gamle

På denne tiden er kulturrevolusjonen offisielt et opprør i kommunistpartiet i Kina. Man har erkjent at man har hatt makten i 20 år og at man er i ferd med å bli pamper. Makten kommer ovenfra og man er på vei til å bli som Sovjet. Så nå trengs det en ny revolusjon, en ny bevegelse nedenfra.

Nå må arbeidere, bønder og ikke minst ungdommen ta makten og feie ut alt det gamle; kaste ut lærerne og all vestlig kultur, og skape en ny kultur. Vekk med det gamle, inn med de nye sosialistiske menneskene.

Dette høres jo fantastisk ut, for sosialistenes problem er jo nettopp det at man blir korrupt, byråkratisk og diktatorisk. Og så sier de i Kina at de vil gjøre noe for å forhindre det. Og det er jo en besnærende tanke.

Virkeligheten er annerledes

Mao ble fremstilt som en gud
Men i virkeligheten er jo kulturrevolusjonen først og fremst en utrydding av politiske motstandere og fiendskap. Mao blir kvitt sine opponenter, og står igjen som en slags gud. Kulturrevolusjonen utløser også en hat- og voldskampanje, særlig på landsbygda. Man tar lærene, de intellektuelle, de med briller fordi de har jo utdanning og jager dem bort, får dem omplassert.

Dette er nok i mange tilfeller rene hevnoppgjør for ting som sikkert har ligget der i generasjoner. Familie mot familie og den slags.

Drømmen dør

Drømmen om Kina døde deffinitivt med massakren på Den Himmelske Freds Plass.
Det tar lang tid før det går opp for alle i Norge at det finnes en offisiell Mao og en virkelig Mao.

Når Mao dør i 1977, er det fortsatt sånn at man ser på Kina som et himmelrike. Det vil si, mange skjønner nok at det ikke er sånn, men man fortsetter likevel å si at Kina nesten er et himmelrike. For dem som drømte om revolusjon i Norge, var drømmen om det gode samfunnet Kina en veldig viktig del av motivasjonen for å klare å tro at dette kunne skje også i Norge. Og hvis man knuste drømmen om Kina, så var de redd for at drømmen om Norge også ville knuse, og da ville AKP og SUF dette sammen.

Men i 1989, når kinesiske myndigheter angriper og skyter studenter på Den Himmelske Freds Plass, går det virkelig opp for AKP og SUF at det er slutt. Drømmen er knust og det er ikke noe igjen.

 
Hundreårsmarkeringen
MER OM NORGE 2005

Intervjuene

Se alle intervjuene med fagekspertene.

For skolene

Oppgaver fra Drømmen om Norge til bruk i skolen. ALLE PROGRAMMENE HVEM ER HVEM
10 SISTE DRØMMEN OM NORGE
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no