skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Drømmen om Norge 3_1_banner NY
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Drømmen om Norge Sist oppdatert 11:40
Nettansvarlig:

 
Ketil Bjørnstad om:

Boka "Fra Kristiania-bohemen"

Hans Jæger skrev boka
Hans Jæger skrev boka "Fra Kristiania-bohemen"
"Fra Kristianiabohemen" er en utviklingsroman som skildrer oppvåkningen til politisk bevissthet, som er Jæger selv. Samtidig er det en samfunnskritisk, politisk roman, som skildrer et annet menneskes vei mot undergangen og selvmordet, nemlig Jægers venn Johan Seckmann Fleischer.

Publisert 28.02.2005 13:35. Oppdatert 23.05.2008 11:26.
SE OGSÅ:
Hermann Ek er Jægers alter ego i boka. Det er mannen som skriver boken "Fra Kristiania-bohemen", som har sin venn Jarmann, som egentlig er Fleischer i det virkelige liv.

Fleischer var en student fra Voss, som hadde store planer med livet sitt. Men han ble drevet inn i en undergangsfølelse Jæger egentlig hadde åpnet opp for han – nemlig at dette samfunnet var så hyklersk, så vaklende fundert på den kristne moral, at det var umulig å lykkes i den tiden de var født.

Bokas Jarmann er en person som skal gå til grunne, som skal ta sitt liv, bare noen få og tyve år gammel, fordi han ser at han ikke klarer å få et fundament i den verden han ønsker å være i.

"For tidlig fødte barn"


For det er ikke den kristne, hyklerske, løgnaktige verden han ønsker å leve i, men en åpen og fri verden hvor menneskene lever et verdigere liv enn det han ser rundt seg nå. Derfor lanserte Jæger begrepet "fremtidens for tidlig fødte barn" om seg selv og sin bevegelse.

Christian Krohg tilhørte kretsen rundt Jæger
- Med hvilken rett beskriver han sine venner?

Det er en rett han tar seg selv, at han skriver så inngående om mennesker som virkelig lever. Og det er stor debatt rundt ham om han har rett til å gjøre det, faktisk. Og etter at boken kom ut, så var det jo mange som vendte han ryggen. Som mente at han hadde gått alt for langt i å skildre ikke minst Fleischer, Jarmann, og hans sørgelige endelikt.

Jægers selvforsvar var naturalismen. I naturalismen lå imperativet du skal skrive ditt liv. Og sånn sett skrev han ut fra en dyp følelse av at bare sannheten har en verdi, og det er den som all stor kunst springer ut fra.

Jæger fant modellene til rollefigurene i "Fra Kristianiabohemen" utelukkende fra virkeligheten, fra sitt eget miljø. Han gikk så nær virkeligheten, at det ble ubehagelig. Ikke minst for Fleischer som skulle ta livet sitt.

Problematisk selvmord


Han skjønte at Jæger var i ferd med å skrive en bok om han. En stund syntes han dette her var interessant. Men da selvmordet var det som skulle bli det dramaturgiske høydepunktet i boka, følte nok også Fleischer et ubehag.

Jæger ble beskyldt for å ha drevet Fleischer til dette selvmordet. Noe jeg egentlig ikke tror er riktig, for Fleischer var allerede langt ute å kjøre, og hadde gitt opp veldig mye av sitt livsgrunnlag. Men samtidig stenograferte Jæger prestens tale i Fleischers begravelse.

Åstedet er Grand Cafe


Jæger skrev om sine venner, og det vakte stor debatt i hans samtid. Vennene samlet seg rundt cafebordet på Grand.
Kristiania-bohemens åsted er ikke minst Grand Cafe på Karl Johan, som ble deres viktigste møtested. Det ble også stedet der Edvard Munch våknet opp til selvstendighet, og skjønte at han måtte ta et brudd med sin far.

Det var når han satt og så borgerskapet defilere forbi og se foraktfult på Jæger, som hadde skrevet sin skandaløse bok. Og Munch slår øynene ned. Og så sier han til seg selv; skal jeg la disse menneskene få makt over meg? Nei, jeg skal se dem rett i ansiktet. Og så løfter han hodet og så stirrer han rett tilbake på deres hatefulle, foraktfulle blikk.

Samtidig er det Drammensveien, hvor Jæger går opp og ned i forsøk på å fange unge vakre piker i alderen 14 til 16 år. Han ville prøve å redde dem ut av borgerskapets farlige klør, og få dem inn på hans utopiske pikeskole, hvor han skal lære dem full frihet i alle livets fasonger.

Så er det horehusene. Det er Vika og det er horehusene i Vaterland. Og så er det faktisk stortinget, der hvor riksrettssaken mot Selmer fant sted, hvor Jæger var stenograf, og faktisk også referent for Morgenbladet, hans politiske hovedfiende.

Det er det sentrale Kristiania, det politiske Kristiania, og samtidig er det restaurantenes Kristiania. Tvers overfor Grand lå Gravesen, på andre siden av studenterlunden. Og de flyttet seg mellom disse restaurantene etter forgodtbefinnende.

Det er en fantastisk Christianaiaroman dette her. På samme måten som Dostojevski skrev sine store bøker om St. Petersburg, gjennom Raschovnikov, så er "Fra Kristiania-bohemen" en gedigen Kristiania-roman. Den gir et veldig levende bilde av byen på den tiden, i et visst miljø.


 
Hundreårsmarkeringen
MER OM NORGE 2005

Intervjuene

Se alle intervjuene med fagekspertene.

For skolene

Oppgaver fra Drømmen om Norge til bruk i skolen. ALLE PROGRAMMENE HVEM ER HVEM
10 SISTE DRØMMEN OM NORGE
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no