skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Drømmen om Norge 3_1_banner NY
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Drømmen om Norge Sist oppdatert 11:40
Nettansvarlig:

 

Intervjuene

Fra denne siden kan du klikke deg inn til utskrift av hele intervjuer om spennende personer og temaer fra vår kulturhistorie. Det kan for eksempel være Edvard Hoem om Bjørnson eller Arve Tellefsen om Ole Bull. I TV-serien får du små kutt - her kan du få alt!

Publisert 17.12.2004 11:13. Oppdatert 20.05.2005 15:52.
Intervjuene er delt opp som tema-artikler, for ellers ville de blitt altfor lange. Du finner dem ved å klikke deg inn på den fageksperten eller kunstneren som er intervjuet (for eksempel Edvard Hoem), og du får opp en kort presentasjon av eksperten (Hoem). I denne korte presentasjonen vil du samtidig finne såkalte klikkbare lenker med stikkord for tema-artiklene som utgjør det totale intervjuet.

Ninja Benneche har intervjuet over 30 fageksperter til Drømmen om Norge. Her på denne nettsiden vil du nedenfor finne opplysninger om hvem disse ekspertene er. Klikker du deg videre vil du kunne se flere utdrag av intervjuene på video, redigert tematisk, i tillegg til intervjuene i tekst.
Her finner du fagekspertene:

Arne Bugge Amundsen


Arne Bugge Amundsen (født 1955) er professor i folkloristikk ved universitetet i Oslo. Hans forskningsfelt har i hovedsak vært perioden 1500-1900, og i Drømmen om Norge snakker Amundsen om norsk folkediktning og om Asbjørnsen og Moe.
Les mer om Arne Bugge Amundsen

Merete Morken Andersen


Merete Morken Andersen (født 1965) er norsk forfatter. Mest kjent for samlivsromanen "Hav av tid" (2002) som fikk Kritikerprisen. Morken Andersen snakker i Drømmen om Norge om noen av Ibsens viktigste skuespill.
Les mer om Merete Morken Andersen

Per Thomas Andersen


Per Thomas Andersen (født 1954) er professor ved Institutt for Nordistikk og Litteratur (INL), Universitetet i Oslo. I "Drømmen om Norge" snakker han særlig om forfatterne Arnulf Øverland og Tarjei Vesaas, og noe om 50-tallets barnetimeonkler.
Les mer om Per Thomas Andersen

Ketil Bjørnstad


Ketil Bjørnstad (1952) er norsk pianist, komponist og forfatter. Bjørnstad har vært svært produktiv både musikalsk og som forfatter. I begge sjangre har han vist sin interesse for de såkalte Kristiania-bohemene med Hans Jæger i spissen, og det er også disse han forteller om til Drømmen om Norge.
Les mer om Ketil Bjørnstad

Liv Bliksrud


Liv Bliksrud (1945) er professor i litteraturvitenskap ved universitetet i Oslo. I serien "Drømmen om Norge" snakker Bliksrud særlig om Sigrid Undset og Camilla Collett.
Les mer om Liv Bliksrud

Hans Fredrik Dahl


Hans Fredrik Dahl (1939) er norsk historiker, pressemann og medieviter. Han er professor ved Institutt for Medier og Kommunikasjon ved universitetet i Oslo. Har skrevet mye om 2. verdenskrig og om NRKs historie. Og det er også dette han snakker om i Drømmen om Norge.
Les mer om Hans Fredrik Dahl

Gunnar Danbolt


Kunsthistoriker Gunnar Danbolt forteller i "Drømmen om Norge" om alt fra eventyrmalerne, via Edvard Munch som ikke malte "norsk" nok, til 60-tallets politiske kunst.
Les mer om Danbolt

Brita Møystad Engseth


Brita Møystad Engseth (1966) er filmseer, filmviter, filmkritiker og filmelsker. Hun er også programleder og har vært kulturredaktør, men i Drømmen om Norge snakker hun om film, film og film.
Les mer om Brita Møystad Engseth

Thomas Hylland Eriksen


Thomas Hylland Eriksen (1962) er norsk sosialantropolog. Professor ved universitetet i Oslo siden 1995. Han har skrevet en rekke bøker og vært en aktiv debattant rundt spørsmål knyttet til nasjonal identitet, innvandring, etnisitet og globalisering.
Les mer om Thomas Hylland Eriksen

Ivo de Figueiredo


Ivo de Figueiredo (født 1966) er historiker og biograf. Fikk Brageprisen for sin biografi om høyesterettsdommer Johan Bernhard Hjort. Holder på med biografi om Henrik Ibsen som skal komme til Ibsenjubileet 2006, og det er Ibsen han snakker om i "Drømmen om Norge".
Les mer om Ivo de Figueiredo

Berge Furre


Berge Furre (13. april 1937) ble født i Sjernarøy. Furre er nesten like kjent som historiker som politiker. Furre var bl.a. SV-leder 1976-83, og har skrevet flere historieverk om det 20. århundre. I Drømmen om Norge snakker han om tida fra unionsoppløsningen fram mot 2. verdenskrig.
Les mer om Berge Furre

Bjørg Gaathaug


Bjørg Gaathaug (1942)er journalist i NRK. Hun har laget program om norsk rocks historie og var til stede under rockeopptøyene i 1956. Hun var også med i fjernsynets barndom, og snakker i Drømmen om Norge om både rock, ramp og rikskringkasting.
Les mer om Bjørg Gaathaug

Klaus Hagerup


Klaus Hagerup(1946) er forfatter, skuespiller, regissør, dramatiker, instruktør og oversetter. I Drømmen om Norge snakker han om politisk teater og hvordan det var å være med på opprettelsen av Hålogaland Teater.
Les mer om Klaus Hagerup

Anders Heger


Anders Heger (1956) er forlagssjef i Cappelen. I tillegg er han forfatter, kåsør og skribent. I 1999 mottok han Brageprisen for sin biografi om Agnar Mykle. Og det er også Mykle han snakker om i Drømmen om Norge.
Les mer om Anders Heger

Harald Heide-Steen jr


Harald Heide-Steen jr (1939) var den 35. som fikk jobb i fjernsynet, og var med helt fra prøvesendingens dager. I Drømmen om Norge forteller han levende om blant annet eksperimentet som gikk galt på direkten, en nervøs konge og da Gerhardsen fikk fisk i hodet.
Les mer om Harald Heide-Steen jr

Karin Hellandsjø


Karin Hellandsjø (1944) er magister i kunsthistorie. Hun tiltrådte som ny sjef for Henie Onstad Kunstsenter 1. mars 2005, der hun også begynte for 30 år siden. Hun tok sin magistergrad på Jakob Weidemann, og det er også ham og modernismens gjennombrudd i norsk billedkunst hun snakker om i Drømmen om Norge.
Les mer om Karin Hellandsjø

Sidsel Helliesen


Sidsel Helliesen (1944) er kunsthistoriker og avdelingsdirektør for samlingen ved Nasjonalmuseet for kunst. Hun tok doktorgraden på norsk grafikk gjennom hundre år i 2001, det samme temaet ble gitt ut som praktbok året før. Og i Drømmen om Norge snakker Helliesen primært om Edvard Munch og Christian Krohg.
Les mer om Sidsel Helliesen

Edvard Hoem


Forfatter Edvard Hoem har skrevet en rekke romaner og skuespill. I "Drømmen om Norge" forteller Hoem om Bjørnstjerne Bjørnson og Nordahl Grieg, to av Norges mest politiske diktere.
Les mer om Edvard Hoem

Ingar Sletten Kolloen


Ingar Sletten Kolloen (født 1951) er journalist og forfatter. I Drømmen om Norge snakker han primært om Knut Hamsun. Kolloen har blant annet skrevet de to Hamsun-biografiene "Svermeren" og "Erobreren".
Les mer om Ingar Sletten Kolloen

Henki Kolstad


Henki (egentlig Johan Henrik Ludvig) Kolstad (1915) er norsk skuespiller. Han var på Trøndelag Teater 1937-41, og var tillitsmann for skuespillerne under teaterstreiken mot tyskerne i 1941. Og det er ikke minst teaterstreiken han snakker om i Drømmen om Norge.
Les mer om Henki Kolstad

Sylfest Lomheim


Sylfest Lomheim (født 1945) har vært direktør i Norsk Språkråd siden januar 2004. Han er utdannet filolog med norsk som hovedfag og er professor. I Drømmen om Norge snakker han om Ivar Aasen, Aasmund Olafsson Vinje og Arne Garborg og den store språkstriden.
Les mer om Sylfest Lomheim

Ole Henrik Magga


Ole Henrik Magga (1947) er reindriftssame og professor ved Samisk høgskole. Han har vært sametingspresident og nå er han leder for FNs forum for urfolk. I Drømmen om Norge snakker han om samisk kultur og identitet, og hvordan en elv, en sang og en film fikk stor betydning for et helt folk.
Les mer om Ole Henrik Magga

Siri Meyer


Siri Meyer (1952) er professor i kunsthistorie og leder av Senter for europeiske kulturstudier. Hun er en aktiv foredragsholder og ivrig debattant. I Drømmen om Norge snakker hun blant annet om kvinnekampen på 70-tallet.
Les mer om Siri Meyer

Aslak Sira Myhre


Aslak Sira Myhre (1973) har vært politisk aktiv fra han var 15 år, og var leder i Rød Valgallianse i seks år. Nå er han leder av Foreningen !les og lidenskaplig opptatt av fotball. I Drømmen om Norge snakker han om blant annet om SUF-ere, revolusjon og Mao.
Les mer om Aslak Sira Myhre

Iver Neumann


Iver Neumann (1959) er statsviter og seniorforsker ved Nupi. Tok sin doktorgrad i politikk ved Oxford universitet i 1992. Ga i 2001 ut en bok der han drøftet begrepet Norge. Og det er også nasjonalforståelsen og unionsoppløsningen han snakker om i Drømmen om Norge.
Les mer om Iver Neumann

Jostein Pedersen


Jostein Pedersen (1959) har kommentert Melodi Grand Prix de siste 20 årene, og i Drømmen om Norge snakker han om nettopp Melodi Grand Prix.
Les mer om Jostein Pedersen

Øystein Rottem


Øystein Rottem var litteraturforsker en av de viktigste norske litteraturkritikere i 20 år. Etter at vi intervjuet Rottem, døde han før første episode kom på lufta. Men vi syns det er et flott minne å høre Rottem snakke om Sigurd Hoel i Drømmen om Norge. Og det sier mye om Rottems engasjement for litteraturen at han tross sykdommen stilte opp i intervjuet.
Les mer om Øystein Rottem

Inger Sitter


Inger Sitter (1929) er norsk maler. Hun kom inn blussende ung i etterkrigsgenerasjonen av norske malere som ville lage abstrakt eller nonfigurativ kunst. Hun er representert i alle våre store offentlige samlinger og er en av våre aller største malere i siste halvdel av 1900-tallet. I Drømmen om Norge snakker hun særlig om hvordan den nonfigurative kunsten ble møtt av autoritetene på 1950-tallet.
Les mer om Inger Sitter

Eyvind Solås


Komponist og programskaper Eyvind Solås (1937) snakker i "Drømmen om Norge" først og fremst om to norske komponister – Ludvig Irgens Jensen og Harald Sæverud.
Les mer om Eyvind Solås

Bodil Stenseth


Bodil Stenseth er historiker og har skrevet en rekke biografier. I "Drømmen om Norge" forteller Stenseth om Eilert Sundt - sosiologiens far i Norge, og Fridtjof Nansen som var langt mer enn en skiløper og oppdagelsesreisende.
Les mer om Bodil Stenseth

Arve Tellefsen


Arve Tellefsen (født 1936) er fiolinist. Har i en årrekke vært regnet som en av Norges fremste fiolinister. Fikk Grieg-prisen i 1973, Norsk kulturråds ærespris i 1996, og var Norges Musikkskoles første professor i fiolin. I Drømmen om Norge snakker han om Ole Bull og Edvard Grieg.
Les mer om Arve Tellefsen

Jan Erik Vold


Jan Erik Vold (1939) er forfatter. Han var sentralt medlem av Profil-kretsen på 60-tallet og en av de mest innflytelsesrike lyrikere i sin generasjon. Hans lyrikk spenner vidt både i sjanger og temavalg, og han skapte blest om lyrikken gjennom opplesninger til jazzakkompagnement.
Les mer om Jan Erik Vold

Tone Wikborg


Tone Wikborg var i nærmere 30 år leder for Vigelandsmuseet, og forteller i "Drømmen om Norge" om Gustav Vigelands bakgrunn, hvordan Vigelandsparken ble til og om Vigelands forhold til Munch.
Les mer om Tone Wikborg

LENKER

 
Hundreårsmarkeringen
MER OM NORGE 2005

Intervjuene

Se alle intervjuene med fagekspertene.

For skolene

Oppgaver fra Drømmen om Norge til bruk i skolen. ALLE PROGRAMMENE HVEM ER HVEM
10 SISTE DRØMMEN OM NORGE
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no