skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Drømmen om Norge 3_1_banner NY
Her er du: NRK.no > Programmer > TV-arkiv > Drømmen om Norge Sist oppdatert 11:40
Nettansvarlig:

 

Stians egen side

Programlederrollen i Drømmen om Norge er vel så mye en skuespillerjobb, og det passer Stian Barsnes Simonsen perfekt med den erfaringen han har.

Publisert 17.12.2004 10:01. Oppdatert 06.04.2005 11:29.
På denne siden vil Stian skrive ting selv. Og hva er mer naturlig enn å begynne med hva Stian visste om norsk kulturhistorie FØR han begynte å jobbe med serien Drømmen om Norge. Og hva slags spørsmål han har fått svar på etter å ha reist gjennom Norgeshistorien slik han har gjort. Du kan også teste deg på spørsmål fra serien.
Hva visste Stian?

Stians dagbok


Vi har fått Stian til å skrive dagbok fra opptakene underveis til serien Drømmen om Norge. Det har vært en jobb som har pågått i mange måneder, og det er artig å se tilbake på alt han har opplevd. Her følger de ulik delene av dagboken:

Del 1


Stian har også skrevet dagbok om sine egne opplevelser fra produksjonen av serien. Stian har vært med i arbeidet helt fra planlegging og manusarbeidet startet. Her starter første del av dagboka. Og den starter med de første opptakene som ble gjort på vestlandet det nasjonalromantiske bildet "Brudeferden i Hardanger".
Les Stians dagbok: Endelig er vi igang!

Del 2


Andre del av Stians dagbok handler naturlig nok om program 2 der møtet med Hans Jæger og de andre Kristiania-bohemene er det mest fascinerende. Det var et stort øyeblikk å gjenskape den absintdrikkende, røykfulle stemningen som var på Grand på slutten av 1800-tallet, skriver Stian.
Les Stians dagbok 2: De "legendariske" Kristiania-bohemene

Del 3


I tredje del av Stians dagbok er Stian forlovet for første gang i sitt liv, og det er med Ulla fra Sverige. Det er ikke spesielt enkelt, kan Stian fortelle, selv om Beate Rostin Wexelsen som spiller Ulla er kjempeflink. Karakteren Ulla er en personifisering av Sverige som kanskje kan kalles for vår "ufrivillige forlovede" før unionsoppløsningen.
Les Stians dagbok 3: Forlovet med Ulla

Del 4


Stians dagbok del fire handler ikke minst om hvor kaldt det kan være under TV-opptak. Enten han var tissatrengt i skyttergravene mot svenskegrensa eller "liksomkjørte" en gammel veteranbil uten tak i tre små varmegrader, var det godt å få varmt å drikke og få pledd og pleie i pausene. Og en veldig fin cap på hodet (bildet).
Les Stians dagbok "Stian i det nye eventyret"

Del 5


På 1920-tallet var det mye alvor og politikk. Derfor var det befriene med Sigurd Hoel som var veldig glad i damer og whiskey, skriver Stian i del 5 av dagboka. At opptakene ble gjort i september da det var lovlig kaldt i vannet, er en annen ting.
Les Stians dagbok del 5 "Sommersol, men kaldt i vannet"

Del 6


Nå begynner det å skje ting. Ja, i historen mener jeg. Vi er i førkrigstid og de færreste har skjønt det. Bortsett fra mennesker som Arnulf Øverland og Nordahl Grieg natruligvis, skriver Stian i sin dagbok om program 6 - 1930-tallet.
Les Stians dagbok del 6 "Fantastiske skuespillere"

Del 7


Vi har hørt masse om krigen, men hva vet vi egentlig? Å lage program 7 om 2. verdenskrig var utrolig interessant. Og så fikk jeg et innsyn i hvordan flyene var på den tiden - helt uten sikkerhetsseler og flyvertinner. Ja, uten seter også, skriver Stian i sin dagbok.
Les Stians dagbok del 7 kalt "Flystyrt med gaffeltruck"

Del 8


Dette var et morsomt program å spille inn! De fleste av oss har jo lest Kardemommeby 100 ganger i løpet av barndommen, men de færreste har fått sjansen til å bli en del av den! Men det fikk altså jeg, skriver Stian om programmet om femtitallet der hele handlingen utspiller seg i Egners Kardemommeby.
Les Stians dagbok del 8 kalt "1950-tallet i Kardemommeby"

Litt om Stian


For de som ikke vet så mye om Stian fra før av, finner du her en kort presentasjon av hva Stian har gjort tidligere:

Stian i Smørøyet 13 år gammel.
Stian Barsnes Simonsen (født 1979) var på audition til programlederjobben i Smørøyet bare 12 år gammel, men fikk ikke jobben. Året etter NRK-debuterte Stian i en Bel Canto-video for ungdomsprogremmet U. Skuespiller-jobben ga åpenbart mersmak, for han fikk nye roller såvel i NRKs Barne- og ungdomsavdeling, som hos eksterne produksjonsselskaper.

I 1998 ble Stian plukket ut til en hovedrolle i TV2-såpen Hotel Cæsar. Som pikkoloen Henning, ble Stian personlig nominert til Årets publikumsfavoritt i Gullruten 1999.

Stian som programleder i Reser.
Men så i 1999 fikk Stian programleder-jobben i Smørøyet han hadde søkt på åtte år tidligere. Da NRK fant ut at Smørøyet måtte erstattes med noe nytt, ble Stian spurt om han ville være med og lage det nye lørdags-konseptet sammen med Stine Buer og Paal Ritter Schjerven. Det gjorde han og resultatet ble Reser med Stian som programleder.

Stian jobbet også med den norske og den nordiske finalen i Melodi Grand Prix junior 2002. Og i 2004 var han programleder for den europeiske finalen for Melodi Grand Prix junior sammen med Nadia Hasnaoui.

Gå til Stians billed-galleri
Her kan du se gamle klipp med Stian.

LENKER

 
Hundreårsmarkeringen
MER OM NORGE 2005

Intervjuene

Se alle intervjuene med fagekspertene.

For skolene

Oppgaver fra Drømmen om Norge til bruk i skolen. ALLE PROGRAMMENE HVEM ER HVEM
10 SISTE DRØMMEN OM NORGE
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no